آیا با توجه به ساختار امنیتی – تروریستی رژیم جمهوری اسلامی، آزادی زندانیان (گروگانها) دوتابعیتی آمریکایی و آزاد شدن برخی از پولهای بلوکه شده ایران میتواند اقدامی در جهت حلّ مشکلات خاورمیانه باشد؟
برابر با گزارشی در رسانه اینترنتی رادیو فردا ۲۱ مرداد ۱۴۰۲، مقامات ایران و آمریکا تایید کردند که پنج شهروند ایرانی-آمریکایی از زندان اوین به زندان خانگی منتقل شدهاند که قرار است بزودی به آمریکا باز گردانده شوند، و بااین توافق قرار است بخشی از پولهای مسدود شده جمهوری اسلامی در کره جنوبی آزاد شود (۱). به گفته رژیم اسلامی در این مبادله چند شهروند ایرانی که به حکم دادگاه در آمریکا زندانی هستند نیز آزاد خواهند شد. در حالیکه مقامات آمریکایی پیرامون آزاد شدن زنداینان ایرانی از آمریکا خبری منتشر نکرده اند.
نیویورک تایمز نیز روز ۱۹ مرداد نوشته است که سیامک نمازی، مراد طاهباز، عماد شرقی و یک آمریکایی دیگر از زندان اوین به هتلی در تهران انتقال یافته و کماکان تحت نظر هستند و حق خروج از ایران را ندارند. یک زن ایرانی-آمریکایی دیگر نیز ظاهراً پیشتر به حبس خانگی منتقل شده است.
برابر با این گزارش جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه، ۲۰ مرداد، ضمن تأیید خبر، تاکید کرد محدودیتهایی برای دسترسی ایران به پولهای آزاد شده در قبال آزادی چند شهروند آمریکایی-ایرانی وجود خواهد داشت؛ ایالات متحده آمریکا نظارت کامل بر استفاده از این پولهای آزاد شده خواهد داشت. برابر با این گزارش، حدود شش میلیارد دلار از داراییهای ایران که در کره جنوبی مسدود شده، صرفا برای خرید غذا، دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص داده شده است و رژیم ایران نمیتواند این پولهای آزاد شده را در پیشبرد اهداف نظامی استفاده کند. خزانه داری آمریکا بر استفاده از این منابع مالی نظارت می نماید. رسانه اینترنتی رویترز هم خبرداده رئیس بانک مرکزی ایران محمدرضا فرزین خبر داده پولهای آزاد شده به ۶ بانک ایرانی در قطر واریز میشود.
نخستوزیر اسرائیل نتانیاهو بعد از مدتی سکوت، روز شنبه ۲۱ مرداد درباره این تفاهم نامه بین ایران و آمریکا واکنش نشان داد و آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی را نکوهش کرد و آنرا «تأمین مالی تروریسم» نامید. دفتر نتانیاهو در بیانیه ای نوشته است «توافقهایی که زیرساختهای هستهای ایران را از بین نمیبرد، برنامه هستهای این کشور را متوقف نمیکند، تنها پولی در اختیار رژیم ایران می گذارد تا گروههای تروریستی نیابتی ایران را تأمین مالی میکند.»
جمهوریخواهان آمریکا نیز از آزاد سازی شش میلیارد دلار پولهای بلوکه شده ایران برای مصارف «انساندوستانه»، نگرانند و اعلام داشته اند این اقدام به جمهوری اسلامی امکان میدهد با دست بازتری برنامه هستهای خود را توسعه دهد و به گروههای نیابتی خود در عراق، لبنان و یمن کمک کند. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، درباره آزاد شدن این پولها اعلام داشته پولها به حسابهای بانکی محدودی منتقل میشود که از آن فقط میتوان برای مصارف بشردوستانه استفاده کرد. هنوز مشخص نیست کنگره آمریکا چه واکنشی نسبت به این تفاهم نامه نشان دهد. بعضی از تحلیل گران آمریکایی تأکید دارند رئیس جمهور آمریکا برای این اقدام پا را از گلیم خود فراتر نهاده است!.
لازم به توضیح است، اقدامات تروریستی رژیم اسلامی از آنجا به اثبات می رسد که محمد جمشیدی، معاون سیاسی ابراهیم رئیسی، روز جمعه در توییتی نوشته است «فرایند آزاد سازی کل داراییهای ایران در کره جنوبی نیز آغاز شده است» و «تا زمان انتقال کامل پولها، زندانیان مد نظر آمریکا همچنان در ایران باقی میمانند.» مشاهده میشود جمشیدی از مبادله زندانی بین ایران و آمریکا صحبتی ندارد!. تنها آزاد شدن پول در برابر آزاد شدن گروگانها از زندان اوین مطرح است!.
نظارت خزانه داری امریکا بر هزینه شدن این پولها بطور کامل امکان پذیر نیست، زیرا رژیم اسلامی در دور زدن و هزینه کردن پولها برای پرداخت حقوق و مزایای شبه نظامیان رژیم در عراق، سوریه، لبنان و یمن تجربه کافی دارد. برای مثال رژیم ایران میتواند، مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی را از شرکت های صوری در عراق خریداری کند و وجوه مزبور در عراق به شبه نظامیان نیابتی پرداخت شود. هفته گذشته دوست خبرنگاری خبر داد که بانکهای عراق با مشکل عدیده ای روبرو هستند زیرا مشخص شده لااقل ۳۰۰ شرکت تجاری صوری در عراق ثبت هستند که در بانکهای عراق بمنظور پولشویی حساب تجاری باز کرده اند!.
روزنامه آمریکایی «وال استریت جورنال» نیز روز جمعه ۲۰ مرداد در گزارشی نوشت که ایران تولید اورانیوم غنیشده در سطح نزدیک به استفاده برای مقاصد نظامی را به شکل قابل توجهی کاهش داده است. اگر چه این گزارش میتواند جزیی از توافق آزاد سازی زندانیان و آزاد شدن پولهای بلوکه شده ایران باشد، اما تاکنون مقامات آمریکایی و ایرانی آنرا مورد تأیید قرار نداده اند. به دنبال روی کار آمدن دولت جو بایدن، ایالات متحده دور تازهای از مذاکرات برای احیای برجام را آغاز کرد، اما این مذاکرات از تابستان سال گذشته متوقف شد و نتیجه ای ببار نیاورد. تحلیل گران سیاسی براین باورند که دولت بایدن با توجه به انتخابات ریاست جمهوری امریکا دست به چنین کاری زده است.
از سویی نگرانی رژیم از آن است که دولت رئیسی از نظر اقتصادی و تأمین مواد اولیه معیشتی مردم بسیار در مضیقه قرار دارد. قیمت نان در بیش از ۱۵ استان کشور به اندازه ای افزایش داشته که برخی از مردم حتی قادر به خرید نان برای پرکردن شکم اعضای خانواده خود نیستند. از طرفی سالگرد قتل مهسا امینی و انقلاب «زن-زندگی-آزادی» در پیش است و خامنه ای بشدت نگران خیزش انقلابی جوانان و گرسنگان می باشد که با اقدام مشترک پا به خیابان بگذارند. علی خامنه ای میداند که اگر این نیروها منسجم پا به میدان گذارند، سیلی خواهد شد که پایه و اساس نظام جنایتکار اسلامی را از بیخ و بن برمی کند. بدین سبب احتمالاً خامنه ای دستور داده برای جلوگیری از فروپاشی نظام بعضی از شرارتهای رژیم اسلامی در خاورمیانه کاهش پیدا کند. برابر با داده هایی معتبر از طرف دوستی (تحلیلگر اقتصادی) وضعیت اقتصادی ایران در بعدی از فروپاشی قرار دارد که آزاد شدن تمام پولهای بلوکه شده بر اثر تحریم ها که حدود ۱۱۰ میلیارد دلار برآورد می شود هم دردی از اقتصاد ورشکسته ایران را دوا نخواهد کرد.
از سویی دگر علارغم کنش و واکنش های مرتبط به آزاد شدن زندانیان و گروگان گیری، تشنج در خاورمیانه، به علت ادعای حاکمیت امارات متحده عربی بر سر سه جزیره ایرانی واقع در خلیخ فارس «ابوموسی-تنب بزرگ – تنب کوچک»، همچنان ادامه دارد. رزمایش نیروی دریایی سپاه و احتمال درگیری نظامی در دهانه خلیج فارس میتواند از دیگر دلایل مماشات آمریکا با رژیم اسلامی ایران باشد، هر چند رزمایش سپاهیان وزنه ای سیاسی-نظامی در مقابل ادعای امارات نخواهد بود. امّا نیروی دریایی سپاه پاسداران با استفاده از «قایق های تند روی مسلح» میتواند برای کشتی رانی در دهانه هرمز مشکل ایجاد کند. بهمین علت آمریکا در چند هفته گذشته توان نیروهای آمریکایی در منطقه خلیج فارس را افزایش داده است. گزارش شده ناوهای هواپیما / هلیکوپتر بر «باتان و کارتر هال» همراه با لااقل ۳۰۰۰ تفنگدار دریایی وارد دریای سرخ شده اند. پنتاگون مأمویت ناوگان پنجم آمریکا که در بحرین مستقر است را پاسخ به تلاشهای اخیر ایران برای تهدید جریان آزاد تجارت در تنگه هرمز، باب المندب و آبهای اطراف آن» توصیف کرده است. گفته میشود آمریکا در نظر دارد برای امنیت کشتی رانی، تفنگدار روی کشتی و نفتکش های تجاری هنگام عبور از تنگه هرمز و باب المندی مستقر نماید. میتوان گمانه زد هرگونه درگیری در خلیج فارس پروسه تفاهمنامه آزاد شدن پول در برابر آزادی گروگان ها را با مشکل اساسی روبرو کند.
هم اکنون دولت آمریکا مشکل پشتیبانی تسلیحاتی از کشور اوکراین برای مقابله با روسیه و دیگر مشکلات از جمله رویارویی با چین را دارد، و میخواهد بهرنحوی از درگیری نظامی در خلیج فارس پرهیز شود. در این راستا فرماندهان سپاه از جمله دریادار تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه، فرمانده سپاه حسین سلامی و محمد باقری رییس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران آمریکا را مورد تهدید قرار داده اند. علی خامنه ای نیز در روز ۱۵ مرداد با کارکنان و خانواده های ناوگروه ۸۶ ارتش ملاقاتی داشت که بیانگر پشتیانی وی از تهدیدهای فرماندهان سپاهی اش می باشد. احتمالاً پیش بینی آمریکا برای مستقرکردن تفنگدار دریایی روی کشتی های تجاری و نفتکش های درحال تردد در دو دهانه هرمز و باب المندب، برای جلوگیری از شرارتهای سپاه پاسداران، از جمله حمله، توقف، تجسس و کشتی ربایی و در گیری نظامی باشد.
آزاد شدن زندانیان دوتابعیتی آمریکایی از نظر حقوق بشری و انسانی اقدامیست بسیار ارزشمند، اما کشور آمریکا باید بداند که اساس حاکمیت رژیم اسلامی برپایه سرکوب و تروریسم بنا شده و این گونه مماشات با رژیم اسلامی باعث متنبه شدن آن نخواهد شد. رژیم فاسد اسلامی راه سوء استفاده از پولهای آزاد شده را پیدا خواهد کرد، و برای پیشبرد پروسه غنی سازی اورانیوم با غلظت لازم برای ساخت بمب اتم، و تأمین مالی شبه نظامیان نیابتی رژیم در خاورمیانه مصرف خواهد شد . افزون براین میزان بالايی از آن برای تقویت و تشویق نیروهای سرکوبگر رژیم در داخل ایران (سپاهی، بسیجی، اطلاعاتی، امنیتی)، اگر چه بصورت اقلام غذایی و دارویی، هزینه خواهد شد. ممکن است احتمالا مقدار ناچیزی هم برای کمک از لایه های پایین جامعه، به هدف جلوگیری از خیزش گرسنگان در نظر گرفته شود.
فروپاشی اقتصادی رژیم، دیری نخواهد پایید، بسیار محتمل است که جنبش انقلابی مهسا همراه با جنبش گرسنگان همگام شود، که سیلی خواهد شد که رژیم اسلامی را با خود خواهد برد. لذا لازم است ، از هم اکنون جایگزین دموکراتیک رژیم را پیش بینی و برقرار کرد. فروپاشی رژیم خلأء امنیتی بوجود می آورد و این خلأء باید همگام با فروپاشی پر شود. اپوزیسیون رژیم، مشروطه خواه، پادشاهی خواه، جمهوری خواه، چپ، راست، و …. باید همگام آلترناتیو جوابگو و مؤثر را ارایه بدهند. اقداماتی در حال تکوین است ولی باید با برگزاری کنگره ملی و یا رفراندومی با اعلام همبستگی به مردم کف خیابان امید پایداری داد.
با توجه به مراتب بالا مماشات و وتفاهم بین رژیم اسلامی و آمریکا ممکن است به انتخابات حزب دمکرات آمریکا و کاندیتاتوری آقای بایدن کمک کند، ولی نمیتواند امنیت خاورمیانه را تأمین نماید. تا هنگامی که رژیم فاسد اسلامی به حاکمیت سرکوب و تروریستی خود در ایران ادامه میدهد، برقراری امنیت در خاورمیانه امکان پذیر نیست و بالطبع جهان هم آرامشی نخواهد داشت.
ناخدا محمد فارسی
۱۴ اوت ۲۰۲۳
1 – https://www.radiofarda.com/a/white-house-there-will-be-restrictions-on-any-unfrozen-iranian-funds/32544547.htm