روز گذشته ابراهیم رئیسی بر روی آنتن زنده تلویزیون مدعی شد که کسری بودجه سال ۱۴۰۰، بدون چاپ پول تامین شده و بودجه سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نیز بدون کسری بوده است. این در حالی است که رجوع به آمارهای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران کاملا صحت این ادعاها را با جزئیات رد میکند.
رئیسی با تاکید بر اینکه کسری بودجه، اولین عامل تورم است توضیح داد: «از ابتدای دولت با تورم ۵۹ و ۶۰ درصد مواجه شدیم و دولت تلاش کرد کسری بودجه نداشته باشد. در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ سعی کردیم ۴۸۰ همت کسری بودجه را نه با استقراض از بانک مرکزی یا چاپ پول بلکه با تولید و ایجاد درآمد پشت سر بگذاریم که اتفاق افتاد.»
او همچنین اضافه کرد: «در سال ۱۴۰۱ منابع و مصارف ما همخوانی داشت در سال ۱۴۰۲ هم به همین ترتیب؛ از مجلس هم خواستیم که در لوایح بودجه سنواتی، هزینههای دولت را افزایش ندهند؛ چون موجب کسری بودجه و سپس تورم میشود.»
به گزارش تجارتنیوز، رئیس دولت در حالی این ادعاها را مطرح کرده که بررسی آمارهای رسمی و اظهارات مسئولان دولتی نشان میدهد نه کسری بودجه سال ۱۴۰۰ بدون استقراض جبران شده و نه بودجه دولت در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بدون کسری بوده است.
چرا که دادههای بانک مرکزی از رشد ۱۶/۴درصدی پایه پولی در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۰ حکایت دارند. این یعنی، بانک مرکزی تنها در طول ۶ ماه بیش از ۸۵ هزار میلیارد تومان پول چاپ کرد.
رئیسی در حالی به طور کلی منکر وجود کسری بودجه در دو سال گذشته شد که معاون سازمان برنامه و بودجه در اردیبهشت سال گذشته اعلام کرد، با احتساب ۳۰۴هزا میلیارد تومان کسری بودجه عمومی در سال ۱۴۰۱ و ۱۹۰ هزار میلیارد تومان، کسری هدفمندسازی و حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان، تعهدات سال ۱۴۰۱ دولت به تامین اجتماعی و بانکها ، کسری واقعی بودجه در سال ۱۴۰۱ حدود ۷۹۴ هزار میلیارد تومان بوده است.
علاوه بر این رییس سازمان برنامه و بودجه پیشین دولت سیزدهم نیز در آبان ماه ۱۴۰۱ به وجود کسری بودجه اعتراف کرده و حتی تکلیف ۶۶۰هزار میلیاردی هدفمندی یارانهها را عامل این ناترازی اعلام کرد.
بهعلاوه، در مورد کسری بودجه سال ۱۴۰۲ نیز اگرچه همچنان آمار رسمی و دقیقی از این رقم وجود ندارد، آمارها نشان میدهند کسری تراز عملیاتی هفتماهه سال گذشته ۱۶۶ میلیارد تومان بوده و گمانهزنیها از رسیدن این میزان به ۵۵۰ هزار میلیارد تومان در پایان سال حکایت دارند.
از طرفی ادعای رئیسی در خصوص تحویل گرفتن دولت با تورم ۶۰درصدی نیز بیشتر به داستانی عجیب شباهت دارد که رییسی بیش از دو سال در سخنرانیهای خود آن را تکرار میکند اما دادههای بانک مرکزی و مرکز آمار ایران نشان دهنده تورم ۴۵درصدی در شهریور ۱۴۰۰ میباشد.
حال با وجود همه این اعداد و ارقام برگرفته از خود مرکز دادهپردازی حکومت که بر گفتههای رئیس جمهور خط بطلان میکشند، مشخص نیست ابراهیم رئیسی چرا همچنان بر طبل بهبود وضعیت اقتصادی در دولت خود میکوبد.
چرا که روشن است که اظهارات اینچنینی که کاملا بر خلاف ارقام و اعداد حکومتی است نه تنها محبوبیت نمیاورد بلکه بر بیاعتمادی مردم خواهد افزود.
برگرفته از سایت فارسی ایران وایر