۱۲ آبان ۱۴۰۳: همزمان با تشدید تنش بین ایران و اسرائیلی و در سایه تبلیغات جنگی، جمهوریاسلامی در ماه اکتبر دستکم ۱۶۶ نفر را در ایران اعدام کرد. این بالاترین تعداد اعدام گزارش شده در یک ماه، از زمان ثبت اعدامها توسط سازمان حقوقبشر ایران در سال ۲۰۰۷ میلادی است. ۱۳ شهروند افغانستانی، شش زن و یک شهروند ایرانی-آلمانی در بین اعدامشدگان این ماه بودند.
سازمان حقوق بشر ایران بار دیگر نسبت به اعدامهای گستردهتر جمهوریاسلامی در سایه تهدید جنگ بین ایران و اسرائیل در ماههای پیش رو هشدار میدهد و خواهان توجه ویژه جامعه جهانی، رسانهها و نهادهای مدنی به افزایش بیسابقه اعدامها در ایران است.
محمود امیریمقدم، مدیر این سازمان، گفت: «همزمان با تبلیغات گسترده جنگی در ایران و عطف توجه جامعه جهانی به تنش بین ایران و اسرائیل، جمهوری اسلامی در سکوت رسانهای، گستردهترین اعدامهای دو دهه اخیر در زندانهای ایران را آغاز کرده است۰ جامعه جهانی و کشورهایی که با جمهوریاسلامی روابط دیپلماتیک دارند، باید این هشدار را جدی بگیرند و برای جلوگیری از وقوع جنایتی بزرگتر بهدست جمهوریاسلامی، با جدیت واکنش نشان دهند.»
اعدامهای ماه اکتبر ۲۰۲۴ در یک نگاه:
- دستکم ۱۶۶ نفر در ماه اکتبر ۲۰۲۴ اعدام شدند
- ۶ زن در این ماه اعدام شدند
- اتهام ۸۰ تن قتل عمد بود
- ۶۴ تن با اتهامهای مربوط به مواد مخدر اعدام شدند
- ۱۲ تن با اتهام محاربه و یا افساد فی الارض اعدام شدند
- از مجموع ۱۶۶ اعدام ثبت شده ، تنها ۲۰ مورد (۱۲ درصد) را رسانههای رسمی اعلام کردند
- ۱۱ شهروند بلوچ و ۹ شهروند کرد در میان اعدامشدگان بودند
- ۱۳ شهروند افغان در این مدت اعدام شدند
- یک زندانی باوجود اختلالات روانی و سابقه بستری بودن در بیمارستان اعصاب و روان اعدام شد
- دو نفر در ملاء عام اعدام شدند
بنا بر گزارش سازمان حقوق بشر ایران، در ۱۰ ماه نخست سال ۲۰۲۴، دستکم ۶۵۱ تن در ایران اعدام شدند. پس از پایان انتخابات ریاست جمهوری و با آغاز تنش جدید بین ایران و اسرائیل، همانطور که سازمان حقوقبشر ایران هشدار داده بود، اجرای احکام اعدام شتاب بیشتری گرفت و از آغاز دوره ریاستجمهوری مسعود پزشکیان در سه ماه اوت، سپتامبر و اکتبر دستکم ۳۵۳ نفر اعدام شدند.
در میان اعدام شدگان ماه اکتبر، دستکم ۸۰ نفر با اتهام «قتل عمد»، ۵۴ تن با اتهامات مربوط به «مواد مخدر»، ۱۲ تن با اتهام «محاربه و یا افساد فی الارض» و ۱۰ نفر با اتهام «تجاوز به عنف» اعدام شدند. جمشید شارمهد، شهروند ایرانی-آلمانی مخالف حکومت که از امارات متحده عربی ربوده و به ایران برده شده بود، یکی از اعدامشدگان است. او طی یک دادرسی ناعادلانه در دادگاه انقلاب به اعدام محکوم و در ماه اکتبر اعدام شد.
اعدام شهروندان افغانستانی پس از روی کار آمدن حکومت طالبان رشد بیشتری داشته است. در سال ۲۰۲۲، ۱۶ شهروند افغان ازجمله یک کودک-مجرم و یک زن اعدام شدند. در سال ۲۰۲۳ نیز ۲۵ شهروند افغان در ایران اعدام شدند. این روند امسال شتاب بیشتری به خود گرفت و در ده ماه نخست سال جاری میلادی دستکم ۴۹ شهروند افغانستانی در ایران اعدام شدند که احکام ۱۳ نفرشان در ماه اکتبر اجرا شده است.