بیانیه جبهه ملی ایران – خارج از کشور : نشست اژانس بین المللی انرژی اتمی

آژانس بین المللی انرژی اتمی در نشست روز شنبه ۳۰ نوامبر خود  با صدور بیانیه ای از جمهوری اسلامی به خاطر بالا بردن سطح غنی سازی خود تا حد شصت درصد با صراحت انتقاد کرد و این اقدام را مورد نکوهش قرار داد. در میان اعضای نوزده گانۀ آژانس روسیه و چین از تأیید بیانیه خودداری ورزیدند. محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی روز بعد در مقام پاسخگویی بر آمد و درواکش خود نه تنها سخنی درجهت رفع نگرانی اعضای آژانس از این بابت بر لب نیاورد، بلکه با لحنی که بوی دهن کجی هم از آن استشمام می شد گفت که ایران دست به کار راه اندازی سانتریفوژهای نیرومندتری نیز هست که تعداد آنها ممکن است ار پنج هزار تجاوز کند. در تاریخ 29 نیز نوامبر نیز گفتگوهایی در سطح  معاونان وزارت امورخارجه میان جمهوری اسلامی و فرانسه و ۀلمان و انگلستان برای هموار کردن تماس های آینده میان ایران و سه کشور نامبردۀ اروپایی روی داد.

با این همه، عباس عراقچی وزیر امور خارجه به گونه ای ملایمتر و آشتی جویانه تر در این زمینه سخن گفت و اظهار امید واری کرد که ادامه ی تماس و گفت و شنود میان آژانس و جمهوری اسلامی به نتیجه ای که برای دو طرف رضایتبخش باشد بیانجامد.

دو هفته پیش از آن رافائل گروسی، مدیر کل آژانس در سفر خود به ایران گفتگوهایی با مقامات جمهوری اسلامی انجام داد و هنگام ترک ایران در مجموع از سفر خود ابراز رضایت کرد و لحن سخنانش بیشتر از امیدواری به حصول توافقی با  ایران حکایت داشت تا انتقاد و سرزنش.

جمهوری اسلامی هنگام تصدی باراک اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا، به سبب تحریم های گسترده ای که از سوی ایالت متحده و اتحادیه ی اروپا با هماهنگی یکدیگر بر آن تحمیل شده بود به گفتگوهایی با ۵ عضو دائمی شورای امنیت به اضافه ی آلمان تن در داد که هدف آن متعهد ساختن ایران به ترک هرگونه فعالیتی در جهت تولید سلاح هسته ای بود. این گفتگوها که بیش از دو سال ادامه داشت در ۲۰۱۵ به امضای توافقی انجامید که مخفف آن در فارسی به «برجام» معروف شد. اما دونالد ترامپ که در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا به ریاست جمهوری رسید، در  ۲۰۱۸ به طور یک جانبه از آن توافق خارج شد و تحریم های آمریکا را در قبال جمهوری اسلامی با شدّتی بیشتراز سر گرفت. به این ترتیب برجام با خارج شدن ایالات متحده از آن به چند صفحه کاغذ بی روح و فاقد قابلیت اجرا تبدیل شد، به ویژه آنکه پنج کشور دیگری که آن را امضا کرده بودند نیز از بیم آنکه مشمول تحریم های آمریکا شوند تحریم های خود را در قبال ایران از سر گرفتند.

عباس عراقچی در اظهارات دو روز پیش خود ضمن حفظ لحنی امیدوار کننده  نسبت به امکان حصول توافق جدیدی با کشورهای اروپایی، از این بابت که پس از خروچ آمریکا از برجام آنها نیز تحریم های خود را به ایران از سر گرفتند   مورد انتقاد قرار داد. 

بنا به اظهار ناظران، کوشش جمهوری اسلامی و طرفهای اروپایی آن در تماس های جدید خود مصروف بر این است که پیش از مستقر شدن دوباره ی ترامپ (که در انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا بار دیگر به پیروزی رسید) در کاخ سفید، به یک توافق قطعی در ارتباط با تعیین چارچوبی برای فعالیت های مسالمت آمیز هسته ای ایران دست یابند، ولی در همان حال آگاهان تحقق چنین هدفی را در یک محدوده ی کوتاه زمانی غیر محتمل می دانند.

جبهۀ ملّی خارج از کشور حصول نتیجه را در این زمینه به طور کلّی به سود منافع بلند مدت کشور می داند، زیرا از سویی دست عناصر افراطی در داخل جمهوری اسلامی را که دستیابی به سلاح هسته ای را به عنوان وسیله ای برای مصون داشتن خود به مناسبت نقشه های ماجرا جویانه شان از حملات خارجی، یا جدیت دنبال می کنند خواهد بست و از سوی دیگر با رفع نگرانی از کشورهایی مانند اسرائیل که بشدت از مجهز شدن جمهوری اسلامی به سلاح هسته ای بیمناکند فضای آرامشی در منطقه به وجود خواهد آورد که به همکاری های ثمر بخش اقتصادی با کشورهای همجوار که یکی از هدفهای دولت پزشکیان اعلام شده است یاری خوهد داد.

جبهه ملی ایران – خارج از کشور

۴ دسامبر ۲۰۲۴ برابر با ۱۴ اذر ۱۴۰۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *