تن دادن به مذاکره با دولت ترامپ یا استقبال از فرو پاشی جمهوری اسلامی
زیر بار مشکلات اقتصادی و نارضایی روز افزون مردم
ماه های پایانی 2023 و سرتاسرسال ۲۰۲۴ برای جمهوری اسلامی شکست ها و نا کامی های پی در پی در بر داشت که با جنگ تمام عیار و ویرانگر اسرائیل در پاسخ به حملۀ غافلگیر کنندۀ حماس در اکتبر گذدشته آغاز شد و با سقوط نامنتظر بشار اسد در سوریه، فرار او به مسکو و اشغال دمشق به وسیلۀ یک گروه شبه نظامی به رهبری احمد الشرع (معروف به جولانی)، همدست پیشین ابوبکر بغدادی رهبر به اوج رسید.
قتل اسمعیل هنیه، رهبر حماس در تهران، حذف حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان توسط اسرائیل از صحنه و پیروزی دوبارۀ دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از دیگر ضربات درد ناکی بودند که در سال گذشتۀ مسیحی پیش از این که خبر ناگوار فروپاشی بساط دیکتاتوری بشّار اسد در سوریه به گوش علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی برسد یکی بعد از دیگری برقدرت او و بلند پروازی منطقه ایش وارد آمدند.
معنای استقرار دوبارۀ دونالد ترامپ در کاخ سفید
نشستن دوبارۀ دونالد ترامپ بر مسند ریاست جمهوری آمریکا خامنه ای را ناگزیر می سازد با کسی معامله کند که در دورۀ اول تصدی اش با خروج یکجانبه از موافقت نامۀ برجام آن را به کاغذ پارۀ بی ارزشی تبدیل کرد و به فرمان او قاسم سلیمانی مهمترین سردار جمهوری اسلامی، در خاک عراق هدف ترور موشکی قرار گیرد و کشته شود. جمهوری اسلامی پس از این حادثه در برابر چشم جهانیان اعلام کرد که انتقام خون او را خواهد گرفت. فرض را بر این بگذاریم که استبداد دینی مستقر در ایران بنا اعلام خود پس از سوء قصد اخیربه جان ترامپ در جریان یک گردهمایی انتخاباتی، قصد هیچ تعرضی را به جان ترامپ نداشته باشد، این ترامپ است که طبق اظهاراتش بعد از پیروزی در انتخابات اخیر قصد دارد در دورۀ دوم تصدی اش نظام اسلامی را با وارد آوردن فشار حد اکثری به تسلیم در برابر خواستهای خود ناگزیر سازد.
واکنش ها به سخنان پزشکیان و ظریف در زمینۀ آمادگی برای گفتگوی مستقیم با آمریکا
مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری در مصاحبۀ اخیر خود با شبکۀ تلویزیونی NBC با تأکید بر نگرانی ایران از سابقۀ عملکرد آمریکا و کشورهای اروپایی اظهار داشت:”با وجود این آمادۀ گفتگو هستیم. ما گفتگوی برابر را با رعایت عزّت خود می پذیریم و به هیچوچه تابع زور نخواهیم شد. “
محمد جواد ظریف نیز ماه گذشته طی مقاله تای در نشریۀ فارن افرزاین آمادگی را مورد تأکید قرار داد.
عقب نشینی در برابر اعتراضات و اتهامات جبهۀ پایداری و جناح ارتجاع
این سخنان واکنش شدیدی از سوی جبهۀ پایداری، مهمترین جناح مخالف دولت در مجلس، روزنامۀ کیهان و نشریات همفکر آن و شماری از ائمّۀ جمعه بر انگیخت. لبۀ تیز این حملات بویژه متوجه ظریف بود که به اظهار ضعف ووادادن در برابردشمن متهم شد. ظریف از بابت موضع گیری اش در گرد همایی اقتصادی سالانه داؤس نیز با لحنی خصمانه مورد انتقاد قرار گرفت، در حالیکه مطمئنا حضور او در آن گرد همایی بدون اجازۀ خامنه ای نبوده است. این خصومت تا جایی پیش رفت که یکی از قاضیان به اصطلاح محافظه کاراو را به طور نمادین به اعدام محکوم کرد.
گمان می رود سخنان او در مصاحبۀ امروزش (سه شنبه سوم فوریه) با شبکۀ تلوبزیونی MSNBC با هدف آرام کردن جوش و خروش مخالفان هرگونه مذاکرۀ مستقیم با آمریکا صورت گرفته باشد. ظریف در بخشی از این مصاحبه مذاکرۀ مستقیم با واشنگتن را به احیای برجام و ابطال تحریم های آمریکا علیه ایران مشروط ساخته است.
ناگفته نباید گذاشت که خود خامنه ای که پیش از این گفتگوی مستقیم با آمریکا را به طور ضمنی مجاز شمرده بود، در روزهای اخیر سخنان متفاوتی بر زبان آورده است. باید منتظر بودو دید که آیا هدف از این سخنان نوعی مانور قبل از مذاکره است، یا این که او در محاسبۀ نهایی هر نوع نزدیکی با آمریکا را به زیان تداوم قدرت خود تشخیص داده است.
جبهه ملی ایران – خارج از کشور
۳ فوریه ۲۰۲۵ برابر با ۱۵ بهمن ۱۴۰۳