فرمان ترامپ و بحران‌های جدید جهانی؛ قطع کمک‌های آمریکا جان میلیون‌ها نفر را تهدید می‌کند

عدم تایید کمک‌های مالی از سوی مقامات ایالات متحده برای تامین کمپین‌های اضطراری مبارزه با «مالاریا» باعث شده که بار دیگر خطر شیوع این بیماری در کشورهایی مانند غنا و کنیا افزایش یابد.

در هائیتی نیز گروههای فعال در کمک به مبتلایان به «ایدز» در انتظار مجوز ایالات متحده برای توزیع داروهایی هستند که مانع از انتقال این بیماری از مادران به فرزندانشان می‌شود.

در میانمار، جایی که در معرض قحطی است و ایالات متحده تاکنون «تنها اهداکننده بزرگ» کمکهای بشردوستانه بوده، موسسات خیریه از «هرج و مرج» روی داده پس از توقف این کمکها سخن می‌گویند.

به گفتۀ امدادگران و کارکنان سازمان ملل متحد، نزدیک به سه هفته پس از توقف گسترده کمک‌های خارجی ایالات متحده که به دستور ترامپ انجام شده، برنامه‌های نجات جان انسان‌ها در سراسر جهان متوقف شده است و سازمانهای بشردوستانه در تلاشند تا معافیت‌های موقتی را که دولت ایالات متحده در این باره صادر کرده، تمدید کنند.

پس از دستور رئیس جمهور جدید آمریکا برای توقف ۹۰ روزه پرداخت این کمک‌ها در ۲۰ ژانویه، مارکو روبیو وزیر خارجه ایالات متحده معافیت‌هایی را برای آنچه او «کمکهای بشردوستانه اضطراری» نامید، صادر کرد که شامل «داروهای اصلی نجات دهنده، خدمات پزشکی، غذا، سرپناه و کمکهای معیشتی» بود.

اکنون امدادگران و مقامات سازمان ملل می‌گویند که این معافیت‌ها سردرگمی گسترده‌ای را ایجاد کرده است؛ همراه با ترس از اینکه کمکهای ایالات متحده هرگز از سر گرفته نشود.

آنها می‌گویند که نمی‌توانند بدون کسب تایید از همتایان آمریکایی خود مبنی بر اینکه معافیت ادامه خواهد یافت، پروژه‌ای را برای بلندمدت برنامه‌ریزی کنند. تماس با مقامات آمریکایی مسئول در این موضوعات نیز تقریبا غیرممکن است زیرا بسیاری از مسئولان پیشین اخراج یا از گفتگو در این باره منع شده‌اند.

امدادگران اکنون با سوالات بی پاسخ زیادی روبرو هستند؛ از جمله اینکه کدام برنامه‌ها می‌تواند ادامه یابد؟ چه نوع فعالیتهای بشردوستانه‌ای واجد شرایط دریافت حمایتهای آمریکاست؟ غذا، پناهگاه یا دارو؟ دیگر اینکه چگونه می‌توان در حالی که تقریباً همه خدمات امدادی به یکباره تعطیل شده، مردم را از مرگ نجات داد؟

امدادگران برای رویترز شرح دادند که چگونه شرکای آمریکایی آنها (اغلب افرادی که سال‌ها با آنها کار کرده بودند) دیگر به تلفن‌ها یا ایمیل‌هایشان پاسخ نمی‌دهند.

ترامپ در فرمان اجرایی خود، سیاست اعطای کمک‌های خارجی ایالات متحده را «در تضاد» با ارزش‌های آمریکایی توصیف کرده بود. او دستور توقف ۹۰ روزه این کمک‌ها را صادر کرد تا بررسی شود که آیا چنین کمک‌هایی با سیاست خارجی «اول آمریکا» سازگاری دارد یا خیر.

میانمار؛ دو میلیون نفر در آستانه قحطی

میانمار به دلیل بلایای طبیعی و یک جنگ داخلی، با بحران شدید غذایی روبروست و اکنون دو تن از کارکنان سازمان‌های امدادی در این کشور به رویترز گفتند که نمی‌دانند توزیع مواد غذایی با بودجه ایالات متحده در این کشور مشمول معافیت است یا خیر و آیا این کار ادامه خواهد یافت یا نه.

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، حدود دو میلیون نفر در این کشور در آستانه قحطی هستند.

چالش شیوع دوباره مالاریا در آفریقا

مالاریا یک بیماری قابل پیشگیری است که توسط انگل‌هایی ایجاد می‌شود که توسط نیش پشه‌های آلوده، به افراد منتقل می‌شوند. سازمان جهانی بهداشت در دسامبر اعلام کرد که اکثریت قریب به اتفاق ۵۹۷ هزار مرگ و میر ثبت شدۀ مالاریا در جهان در سال ۲۰۲۳ میلادی، مربوط به کودکان آفریقایی زیر پنج سال بوده است.

امدادگران می‌گویند با این سیاست ترامپ، میلیون‌ها دلار از پول مالیات دهندگان آمریکایی که قبلاً برای تدارکات برنامه مبارزه با مالاریا در آفریقا هزینه شده نیز ممکن است به هدر برود.

سازمان غیرانتفاعی «Malaria No More» مستقر در واشنگتن هشدار داده که توقف این پروژه می‌تواند از توزیع ۱۵.۶ میلیون درمان نجات‌دهنده، ۹ میلیون توری و ۴۸ میلیون دوز داروی پیشگیرانه جلوگیری کند.

ایالات متحده بزرگترین کمک کننده در مبارزه جهانی علیه مالاریا است؛ این کمک‌ها نیز عمدتا در چهارچوب طرحی اهدا می‌شود که در سال ۲۰۰۵ میلادی از سوی جورج دبلیو بوش، رئیس جمهور وقت بنیان گذاشته شد.

وبسایت این طرح موسوم به «PMI» که شامل اطلاعات جمعیت‌های در معرض خطر مالاریا بود، حذف شده و تنها بیانیه‌ای کوتاه جایگزین آن شده است که اعلام می‌کند: «به منظور سازگاری با دستورات اجرایی رئیس جمهور، این وبسایت در حال حاضر در حال اصلاح است. ما به سرعت و به طور کامل همه محتوا را بررسی می‌کنیم.»

تهدید ایدز برای نوزادان در هائیتی

وزارت خارجه ایالات متحده که مدیریت «طرح اضطراری رئیس جمهور برای کمک به ایدز» موسوم به PEPFAR را در هائیتی بر عهده دارد، در ۱ فوریه اعلام کرد که این برنامه شامل معافیت‌های دولت است. با این وجود امدادگران این کمپین در هائیتی می‌گویند هنوز مدارکی مبنی بر اینکه آنها می‌توانند به توزیع داروهای ضد ایدز ادامه دهند، دریافت نکرده‌اند.

یکی از آنها به رویترز می‌گوید: «همه کارها تا اطلاع ثانوی متوقف شده است. زنان باردار زیادی در معرض خطر هستند زیرا این برنامه دارویی را ارائه می‌دهد که می‌تواند از انتقال ایدز به نوزادان آنها جلوگیری کند. بیش از نیمی از ۱۵۰ هزار بیمار مبتلا به ایدز در هائیتی از طریق برنامه PEPFAR درمان شدند.»

بر اساس گزارش سازمان ملل، تنها در سال ۲۰۲۴ میلادی ایالات متحده ۶۰ درصد از بودجه بشردوستانۀ ۲۰۸ میلیون دلاری برای هائیتی را تأمین کرده بود.

برگرفته از سایت فارسی یورونیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *