گزارشها پیرامون نشست نمایندگان ایران و امریکا در عمان

امروز، استیون ویتکاف، نماینده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا به همراه آنا اسکروگیما، سفیر ایالات متحده در عمان با دکتر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در شهر مسقط به میزبانی سید بدر، وزیر امور خارجه عمان، گفتگو نمودند. گفتگوها بسیار مثبت و سازنده بود و ایالات متحده آمریکا عمیقاً از سلطنت عمان به خاطر پشتیبانی از این ابتکار تشکر می‌ نماید. نماینده ویژه، آقای ویتکاف به دکتر عراقچی تأکید نمود که دستورالعمل هایی از رئیس جمهور ترامپ دارد تا در صورت امکان، اختلافات دو کشور را از طریق گفتگو و دیپلماسی حل نماید. این مسائل بسیار پیچیده هستند و ارتباط مستقیم امروز آقای ویتکاف، نماینده ویژه، گامی به جلو در دستیابی به یک نتیجه سودمند دوجانبه بود. طرفین به ملاقات دوباره در شنبه آینده توافق نمودند.

خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به نقل از یکی از اعضای تیم مذاکره‌کننده ایران نوشت که فضای گفت‌وگوهای میان ایران و آمریکا «مثبت» استبه گفته این مقام ایرانی که نام وی ذکر نشده، تبادل پیام‌ها میان دو طرف همچنان ادامه دارد اما احتمال کمی وجود دارد که مذاکرات تا روز یک‌شنبه ادامه یابد.

ساعاتی پیش، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در گفت‌وگو با صدا و سیمای جمهوری اسلامی از مسقط گفت: «نشست اول حدود یک ساعت طول کشید و پایان یافت. انتظار مذاکرات طولانی با آمریکا را نداریم.»وی در ادامه با تأکید بر اینکه ایران همچنان به دیپلماسی فرصت خواهد داد، افزود: «هدف از این مذاکرات روشن است و آن هم حفاظت از منافع کشور است.»

بقایی همچنین این دور از گفت‌وگوها را هرچند غیرمستقیم و ابتدایی توصیف کرد، اما آن را مهم و سرنوشت‌ساز دانست.در همین حال، وب‌سایت آکسیوس نیز به نقل از یک منبع مطلع اعلام کرد در صورتی که نتایج اولیه مذاکرات روز شنبه رضایت‌بخش باشد، احتمال دارد دیداری مستقیم میان استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا، و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در ادامه همان روز یا روز یک‌شنبه انجام شود.

نیویورک تایمز به نقل از دو مقام آگاه نوشته است که در ماه مارس گذشته سران سه قوۀ جمهوری اسلامی، مسعود پزشکیان، محمدباقر قالیباف، غلامحسین محسنی اژه‌ای، در نشستی خصوصی با علی خامنه‌ای به او گفته‌اند که اگر با مذاکره با آمریکا موافقت نکند و اگر این مذاکره با شکست روبرو شود آمریکا و اسرائیل به تأسیسات اتمی فردو و نطنز حمله خواهند کرد و جمهوری اسلامی ایران هم ناچار خواهد شد که به حملۀ آنان پاسخ بدهد و همین جنگی گسترده را باعث خواهد شد که سقوط رژیم اسلامی را در بستر نارضایتی‌های عمومی و اوضاع شکنندۀ اقتصادی کشور در پی خواهد داشت.

نیویورک تایمز سپس افزوده است که سران سه قوه از علی خامنه‌ای خواسته‌اند که تغییر موضع داده و با انجام مذاکره با آمریکا ولو به طور مستقیم موافقت کند. به نوشتۀ نیویورک تایمز در پایان جلسۀ چند ساعتۀ خامنه‌ای و سران سه قوه، رهبر جمهوری اسلامی موافقت خود را با مذاکره با آمریکا اعلام و تصریح کرده که این مذاکره نخست به طور غیرمستقیم صورت بپذیرد و در صورت اثبات جدّیت طرف مقابل به مذاکرۀ مستقیم بدل شود.

بعدازظهر شنبه ۲۳ فروردین، خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی نوشت که بعد از حدود دو ساعت و نیم مذاکرۀ غیر مستقیم، «روسای هیئت‌های نمایندگی ایران و آمریکا در هنگام ترک محل، دقایقی با یکدیگر گفتگو کردند.» این دیدار کوتاه که می‌تواند نشانه‌ای از تفاهم مذاکره‌کنندگان باشد در حضور وزیر امور خارجۀ عمان صورت گرفته است.هیچ تصویری از گفتگوی مستقیم استیون ویتکاف و عباس عراقچی منتشر نشده است. «منابع آگاه» به خبرگزاری‌های جمهوری اسلامی گفته‌اند که «اخبار منتشرشده در خصوص تغییر روند مذاکرات از غیرمستقیم به  مستقیم کذب است.»

خبرگزاری ایرنا می‌نویسد که مذاکرات «در فضایی سازنده و مبتنی بر احترام متقابل»، در بارۀ برنامه هسته‌ای ایران و رفع تحریم‌ها انجام گرفت. منابع عمانی نیز فضای مذاکرات را «صمیمانه» توصیف کرده‌اند. با اینحال فعلاً فقط مقامات جمهوری اسلامی از ادامۀ مذاکرات سخن گفته‌اند. به نوشتۀ خبرگزاری‌های حکومتی «طرفین موافقت کردند که گفتگوها در هفته آینده ادامه یابد.»فعلاً طرف ایرانی بیش از طرف آمریکایی تأکید بر مثبت بودن روند مذاکره دارد. معلوم نیست که در صورت ادامه، باز هم عمان میزبان مذاکرات خواهد بود یا خیر در تهران، ابوالفضل ظهره‌وند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته است که «فعلا دستور کار مذاکرات باید روشن شود و این اگرچه میز مذاکره است اما دو طرف موضع مشخص مذاکراتی ندارند.» به گفتۀ او «اگر طرف آمریکایی بخواهد همان مطالب بی‌ربط خودش را مطرح کند، من می‌توانم بگویم چیزی به نام مذاکره اتفاق نخواهد افتاد.»در عین حال، ظهره‌وند افزوده است که اگر روند مقدماتی به خوبی پیش برود، «آمدن آقای ویتکاف به ایران هم مشکلی ندارد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *