در انتخابات اخیر ریاست جمهوری ترکیه، رجب طیباردوغان برای سومین دوره ریاست دولت را برعهده گرفت. در نهایت پس از شمارش آرا در دور دوم رایگیری، بزرگترین رقیب او، یعنی «کمال قلیچداراوغلو» و متحدانش نتوانستند او را پس از دو دهه از قدرت دور کنند و اردوغان با بیش از ۵۲ درصد آرا برنده این رقابت شد.
او که در دوران ریاست جمهوری خود کشور ترکیه را دچار تغییرات چشمگیری کرده، در حال حاضر با بحران اقتصادی و تورم فزایندهای که جامعه را در برگرفته، دست به گریبان است.
آنچه در دوران ریاستجمهوری و روی کار بودن حزب حاکم او توجهها را بیشتر به خود جلب میکند، تلاش برای هرچه بیشتر اسلامی کردن کشور ترکیه و اداره کشور بر مبنای شریعت اسلام است. تمایل آشکار برای بازگرداندن ترکیه به دوران حکومت اسلامی عثمانی او را با انتقادات زیاد و مخالفتهای بسیاری روبهرو کرده است؛ رویکردی که نه تنها بر جامعه ترکیه بلکه بر سرنوشت هزاران مهاجر و پناهجو که سالها در ترکیه به سر میبرند نیز تاثیر گذاشته است.
افراد رنگینکمانی که عمدتا از کشورهای ایران و افغانستان به ترکیه پناه میآورند، یکی از اقشاری هستند که تحت تاثیر رویکردهای رنگینکمانیستیزانه اردوغان قرار میگیرند؛ رویکرد خصمانهای که به آرامی آغاز و در چند سال گذشته به وضوح شدت گرفته است؛ تا آنجایی که او در کمپینهای تبلیغاتی پیش از انتخابات و در سخنرانیهای خود، از نفرتپراکنی علیه گروههای جنسی و جنسیتی برای جلب نظر جامعه سنتی و مذهبی ترکیه استفاده کرده است. این در حالی است که جامعه سنتی و مذهبی ترکیه رویکرد خوبی به قشر رنگینکمانی ندارد و چنین اظهاراتی از سوی مقامات دولتی و مذهبی، دیدگاه منفی جامعه را تشدید میکند.
او در سخنرانیهای خود همجنسگرایی را یک انحراف اخلاقی و شخصیتی دانسته است و برای به اصطلاح تضعیف رقبای خود در انتخابات، آنها را حامی حقوق «منحرفان» نامید.
اردوغان بارها تاکید کرده است که جامعه ترکیه چنین مسایلی را نمیپذیرد و خانواده امری مقدس در این کشور به شمار میرود.
او پیش از پیروزی در انتخابات گفته بود: «خانواده برای ما مقدس است. خانواده قوی یعنی ملت قوی. ما با الجیبیتیها مخالفیم و باید به خانواده و سنتهای خانواده احترام بگذاریم.»
این رویکرد نه تنها برای جامعه رنگینکمانی ترکیه بلکه برای پناهجویان و پناهندگان رنگینکمانی که سالها است در این کشور در انتظار رسیدن به مقصدی امن و آرام هستند، نگرانیهای زیادی به همراه داشته است. میهمان برنامه، «امیرا ذوالقدری» در این باره میگوید: «نتیجه انتخابات ترکیه نه تنها برای مردم ایران بلکه برای مردم دنیا بسیار اهمیت دارد و دلیل آن نیز موقعیت جغرافیایی این کشور است که در واقع آسیا را به اروپا پیوند میزند و همچنین وارث امپراتوری عثمانی است. از سوی دیگر، برای همه ما که اسلامگرایی سیاسی را تجربه کردهایم، یعنی از بین رفتن سکولاریسم و جدایی دین از سیاست را بیش از چهار دهه در کشور خود زندگی کردهایم، بسیار اهمیت دارد که ببینیم در ترکیه چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است. نکته مهم دیگر، سرنوشت پناهجویان و پناهندگان است. طبق آماری که در روزنامه گاردین دیدهام، بیش از سه میلیون پناهجو و پناهنده در ترکیه زندگی میکنند که بخشی از آنها ایرانی هستند. نگاه پناهجویان و پناهندگان به نتیجه انتخابات با نگرانی بسیاری همراه است، چون آنها نگران سرنوشت خود پس از نتیجه انتخابات هستند.»
ذوالقدری توضیح میدهد که شاید شرایط جامعه رنگینکمانی با روی کار آمدن قریچداراوغلو رقیب اردوغان در انتخابات کمی امیدوار کننده بود، به این دلیل که حزب او مواضع لیبرال دارد و معتقد به آزادی و برابری همه افراد جامعه است، هرچند به طور مستقیم از جامعه رنگینکمانی حمایت نمیکند: «این در صورتی است که اردوغان آشکارا با جامعه رنگینکمانی مخالفت و علیه آنها نفرتپراکنی میکند. در واقع او جامعه رنگینکمانی را به عنوان گروهی به حاشیه رانده شده در مقابل ملت ترکیه قرار داده است.» گدر سپتامبر سال گذشته نیز یک راهپیمایی بزرگ با شرکت ۱۵۰ سازمان مردمنهاد که اغلب مذهبی بودند، علیه جامعه رنگینکمانی در استانبول برگزار شد. این راهپیمایی حمایت دولت و نهادهای وابسته به دولت را داشت.
ذوالقدری میگوید از سویی ملیگرایی افراطی در ترکیه و در بطن جامعه بسیار مشاهده میشود و این امر یکی از دلایل مخالفت جامعه با حضور پناهجویان و پناهندگان در این کشور است: «هرچند در حال حاضر اولویت اول جامعه ترکیه شرایط اقتصادی است اما مساه پناهندگان نیز یکی از دغدغههای جامعه است؛ جامعهای که خود با بحرانهای مالی دست و پنجه نرم میکند و پناهجویان و پناهندگان را بار مضاعفی بر اقتصاد بیمار ترکیه میداند. نگاه اردوغان به پناهجویان در سالهای گذشته نشان داده است که او از آنها به عنوان ابزاری برای انجام برخی مذاکرات و به دست آوردن امتیازات سیاسی و اقتصادی با اروپا استفاده میکند. تمامی این عوامل نگرانی برای سرنوشت پناهجویان و پناهندگان را افزایش دادهاند، بهویژه پناهجویان و پناهندگان رنگینکمانی که با روی کار ماندن اردوغان با خشونتها و تبعیضهای سیستماتیک مواجه هستند.»