حملات «محدود» اسرائيل به ایران؛ آیا باید احتمال بالا گرفتن درگیری‌ها را در کوتاه مدت منتفی دانست؟

اسرائيل در اوایل روز شنبه چندین پایگاه نظامی ایران را مورد هدف قرار داد تا نگرانی‌ها از اینکه این کشور در پاسخ به حملات روز ۱ اکتبر سپاه پاسداران تاسیسات نفتی و پتروشیمی ایران را بمباران کند فروکش نماید.

این حمله با چنین کیفیتی باعث شد تا قیمت ارز در بازارهای ایران به سرعت کاهش یابد که نشان می‌دهد پیش‌بینی بازار این بوده اسرائيل حمله‌ای به مراتب شدیدتر را علیه ایران انجام خواد داد. واکنش ابتدایی ایران به این حمله هم بیشتر این گمانه را تقویت کرده که تهران قصد ندارد دست‌کم در مرحله فعلی این مناقشه را ادامه دهد.

ستاد کل نیروهای مسلح ایران در بیانیه‌ای حملات اسرائيل را «کم‌اثر و جزئی» توصیف و تاکید کرد که تنها چند سامانه راداری در پی این حملات آسیب دیده‌اند. در مقابل اما ارتش اسرائيل می‌گوید در سه موج حمله تعداد زیادی از پایگاه‌های نظامی ایران از جمله کارگاه‌های ساخت موشک و دیگر سایت‌های نظامی در نزدیکی تهران و غرب ایران را مورد هدف قرار داده است.

بنا بر اعلام مقام‌های ایرانی این حمله تاکنون جان چهار نفر از اعضای ارتش که در سامانه پدافندی ایران حضور داشتند را نیز گرفته است. در حالی که مقام‌های رسمی تاکنون تنها بر «حق محفوظ ایران برای پاسخگویی» سخن می‌گویند افراد وابسته به جریان‌های تندروتر از لزوم پاسخ قاطعانه سریع و حتی شدید‌تر از موارد قبلی صحبت می‌کنند.

ترس از تشدید تنش از اول اکتبر که ایران در پاسخ به اقدامات اسرائیل در کشتن حسن نصرالله، اسماعیل هنیه و چندین فرمانده سپاه پاسداران حدود ۲۰۰ موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کرد بیش از همیشه افزایش یافت.

بعد از آن بود که بسیاری پیش‌بینی می‌کردند با توجه به تهدیدات اسرائيل، احتمالا بنیامین نتانیاهو بهانه لازم برای زدن ضربه‌ای کاری به ایران را پیدا کرده و تلاش خواهد کرد یا تاسیسات هسته ای و یا زیرساخت‌های انرژی ایران را مورد هدف قرار دهد. اما در نهایت این اتفاق نیفتاد و به نظر می‌رسد تلاش‌های آمریکا برای منصرف کردن تل آویو نتیجه بخش بوده و در نهایت کابینه دست راستی بنیامین نتانیاهو به انجام حمله‌ای متناسب با حملات موشکی ایران رضایت داده است.

خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام منطقه‌ای ایران گزارش داده که جلسات متعددی در سطح بالا در تهران برگزار شده تا دامنه واکنش ایران مشخص شود. یکی از این مقام‌ها گفته است که خسارات وارده از سوی اسرائيل بسیار کم بوده اما در ادامه افزوده که چندین پایگاه سپاه پاسداران در تهران و دیگر نقاط مورد اصابت قرار گرفته است.

در این مدت رسانه‌های ایران هم تلاش کرده‌اند حمله اسرائيل را کم‌اهمیت و کوچک جلوه دهند و با پخش تصاویر متعددی از پمپ‌های بنزین، فرودگاه‌ها و مراکز تجاری نشان دهند که زندگی عادی در ایران ادامه دارد.

پیام به ایران

بنی سبتی، کارشناس مسائل ایران در مؤسسه مطالعات امنیت ملی تل آویو در گفتگو با خبرگزاری رویترز گفته است که به نظر می‌رسد حمله اسرائيل به این منظور طراحی شده تا از تشدید بیشتر درگیری‌ها جلوگیری شود. این کارشناس اسرائيلی در ادامه می‌گوید: «چنین حمله‌ای نشان می‌دهد که اسرائيل می‌خواهد به ایران این پیام را بدهد که ما می‌خواهیم این مسئله را ببندیم و دیگر همینجا تمام شود. ما نمی‌خواهیم درگیری‌ها تشدید شود.»

ویدئوهای منتشر شده توسط رسانه‌های ایران نشان می‌دهد که پدافند هوایی به طور مداوم به سمت پرتابه‌های وارده در مرکز تهران شلیک می‌کند، بدون اینکه گفته شود کدام سایت‌ها مورد حمله قرار گرفته‌اند.

ارتش اسرائیل اعلام کرد که جت های این کشور تاسیسات تولید موشک و مجموعه های موشکی زمین به هوای ایران را هدف قرار داده و به سلامت به خانه بازگشته اند.

ارتش اسرائيل در بیانیه‌ خود گفت: «اگر رژیم ایران مرتکب اشتباه شود و دور جدیدی از تشدید تنش را آغاز کند، ما موظف به پاسخگویی خواهیم بود».

یک مقام آمریکایی هم به رویترز گفت که اسرائیل قبل از حمله به آمریکا اطلاع داده بود، اما واشنگتن در این عملیات دخالتی نداشت. یک مقام آمریکایی گفت که اهداف شامل زیرساخت‌های انرژی یا تاسیسات هسته‌ای ایران نمی‌شود.

در روزهای پس از حملات ایران به اسرائیل در ماه جاری، بایدن هشدار داده بود که واشنگتن، حامی اصلی و تامین کننده تسلیحات اسرائیل، از حمله تلافی‌جویانه به سایت‌های هسته‌ای تهران حمایت نخواهد کرد و گفته بود که اسرائیل باید جایگزین‌هایی را برای حمله به میادین نفتی ایران در نظر بگیرد.

کشورهای عربی که بین اسرائیل و ایران واقع شده‌اند، به‌ویژه نگران این بوده‌اند که استفاده از حریم هوایی آنها ممکن است موجب انتقام‌جویی علیه آنها شود.

تلویزیون اردن به نقل از یک منبع در نیروهای مسلح این کشور اعلام کرد که هیچ هواپیمای نظامی اجازه عبور از حریم هوایی این کشور را نداشته است. یک مقام سعودی نیز گفت که از حریم هوایی عربستان برای این حمله استفاده نشده است.

عربستان سعودی که پس از سال‌ها رقابت منطقه‌ای، روابط خود را با ایران ترمیم کرده و در حالی که قبل از جنگ غزه به سمت روابط بهتر با اسرائیل پیش می‌رفت، حمله اسرائيل به ایران را به عنوان نقض حاکمیت ایران و قوانین بین‌المللی محکوم کرد.

اما در بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح ایران تصریح شده که اسرائیل با استفاده از آن قسمت از حریم هوایی عراق که کنترلش همچنان در دست آمریکایی‌هاست، حمله خود را عملی کرده است.

یرگرفته از سایت فارسی یورونیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *