تحلیل گری انقلاب اسلامی ایران را «انقلاب بی عشق ایران» عنوان کرده است. وی اظهار داشته جمهوری اسلامی ایران در بن بست است، زیرا رهبران نظام اسلامی غیرقابل تغییرند. با توجه به گذشت ۴۶ سال از انقلاب اسلامی کشور ایران را در حالت انقلابی نگاه داشته اند. معمر قذافی لیبی هم مانند آیت الله های ایران، کشور لیبی را تا هنگامی که او را در لوله آب بقتل رساندند لیبی را درحال انقلابی نگاه داشت. احتمالاً رهبر انقلابی جمهوری اسلامی ایران آیت الله علی خامنه ای نیز تا به سرنوشتی مشابه گفتار نشود، کشور ایران ازحالت انقلابی خارج نخواهد شد.
در هنگام انقلاب۱۳۵۷ جوانانی هیجان زده بدون داشتن دانش سیاسی کافی از انقلاب اسلامی استقبال و حمایت کردند. بسیاری از آنان یا در قید حیات نیستند، یا سالخورده و جای خود را به جوانان پرجوش و خروش وطن دوست امروز سپرده اند. این جوانان انتظار دارند آیت الله های سالخورده که در هنگام انقلاب ۵۷ هم سن و سالی داشتند جای خود را به جوانان بسپارند، ولی چنین اقدامی عقلانیت و شجاعت میخواهد که آیت الله ها از آن برخوردار نیستند. حاضر نیستند حقایق زندگی امروزی در سیطره جهانی را مورد توجه دهند. عدم عقلانیت حکومتگران، کشور و مردم ایران را در بحران بسیار جدّی ای قرار داده که چشم انداز روشنی برای آینده نشان نمی دهد.
رهبران نظام اسلامی، آمریکا و اسرائيل ستیزی را، سرلوحه روایت ها برای مشروعیت دادن به حاکمیت خود در خاورمیانه و قبولاندن به مردم ایران، انتخاب کردند. پس از جنگ ایران با عراق، سران رژیم مانند آیت الله هاشمی رفسنجانی و آیت الله علی خامنه ای دست یابی به بمب اتمی را برای امنیت و بقاء نظام اسلامی و هژمونی در خاورمیانه لازم دانستند، و از سال ۱۹۸۷ بطور محرمانه شروع به غنی سازی اورانیم با غلظت بالا نمودند. برنامه اتمیزیزه شدن نظام در سال ۲۰۰۳ لو رفت. و تحریم هایی برعلیه ایران بدلیل عمکرد خلاف معاهدات سازمان انرژی اتمی بین المللی، از طریق سازمان ملل اعمال شد. نظام در سال ۲۰۱۵ به تعهد برجام تن داد ولی هرگز به تعهدات خود وفادار نماند.
آقای ترامپ در دوران ریاست جمهوری پیشین خود در سال ۲۰۱۸ میلادی آمریکا را از برجام خارج کرد، که این امر به رژیم اسلامی فرصت داد بدون توجه به تعهدات برجامی در ۶ مرحله برنامه اتمی ایران را گسترش و به وضعیت کنونی ارتقاء دهد. نظام اسلامی همواره اظهار داشته برنامه اتمی ایران صلح آمیز و برای مصارف دارویی و زیست محیطی است. ولی اکنون که رژیم در مقابل اولتیماتم نظامی برای توقف برنامه اتمی قرار گرفته، مشاور ارشد آقای خامنه ای علی لاریجانی روز ۳۱ مارس ۲۰۲۵ اعلام داشت اگر آمریکا یا اسرائيل به تأسیسات اتمی ایران حمله کند ایران بمب اتمی خواهد ساخت (۱).
افزون بر برنامه اتمی، نظام اسلامی به تجهیز و آموزش نظامی نیروهای نیابتی، که بطور جمعی «محور مقاومت» نامیده می شوند را تا ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ادامه داد. دلیل حمله حماس به اسرائيل را شاید بتوان به بحران سیاسی و عدم توجه سیستم امنیتی اسرائيل مرتبط دانست؛ چند بار تغییر دولت با نخست وزیران مختلف از احزاب میانه رو و افراطی. عدم توجه سیستم امنیتی اسرائيل، به نظام اسلامی فرصت داد بطور غیرمستقیم حمله غافلگیرانه حماس به اسرائيل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ را برنامه ریزی، عملیاتی و هدایت کند که به کشته شدن لااقل ۱۲۰۰ نفر اسرائيلی از جمله زنان و کودکان شد و ۲۵۱ نفر را ربوده به اسارت بردند. به بقین میتوان تحلیل کرد اقدام تروریستی نظام اسلامی در اجرایی کردن این حمله جنایتکارانه، غیرعاقلانه، غیر مسئولانه ترین حرکت نظام اسلامی از هنگام موجودیت در سال ۱۳۵۷ بوده است
حمله جنایتکارانه حماس به اسرائيل، حملات بی امان نظامی اسرائيل به غزه را در پی داشت. امکانات نظامی حماس و جهاد اسلامی درکوتاه مدت نابود شد، غزه به مخروبه ای تبدیل گشت و بیش از ۵۰ هزار مردم بیگناه غزه از جمله زنان و کودکان جان خود را از دست دادند. حزب الله لبنان نیز همزمان با حمله اسرائيل به غزه، هر روزه با موشک و پهپاد شمال اسرائيل را مورد تهاجم قرارداد. بعد از سرکوب حماس اسرائیل کارایی حزب الله لبنان را با کشتن رهبران نظامی حزب الله با اجرای پروژه پیجری، حذف رهبر حزب الله حسن نصرالله، جانشین وی و بسیاری دیگر از رهبران سیاسی و نظامی حزب الله، حماس و جهاد اسلامی، نیابتی های رژیم را نابود و وضعیت امنیتی خاورمیانه را بطور کامل تغییر داد. با از بین رفتن نیروی شبه نظامی حزب الله در لبنان، پشتیبانی از بشار اسد در جنگ داخلی سوریه متوقف شد. ارتش سوریه که مورد پشتیبانی روسیه و ایران بود تضعیف و فرصت داد نیروی انقلابی هیئت تحریر الشام از شمال سوریه بحرکت در آمد و در مدت تنها چند روز حکومت سوریه سقوط کرد، بشار الاسد به روسیه فرار کرد، و پاسداران نظام اسلامی ایران پایگاه های خود را رها کرده و به بکمک روسها از سوریه خارج شدند.
این شکست بزرگ نظام اسلامی در خاورمیانه٫ آیت الله های ایران را بیشتر به سوی کشورهای محور شرارت چین، روسیه و کره شمالی سوق داد. از سویی با پیروزی دونالد ترامپ و برگشت تحریم های حدّ اکثری بویژه نامه اخیر ترامپ به علی خامنه ای، چند گزینه برای تصمیم گیری خامنه ای در نظر گرفته شد: کنار گذاشتن برنامه اتمی ایران بطور کامل، دست کشیدن از حمایت محور مقاومت در خاورمیانه، محدود کردن موشک سازی سپاه پاسداران. در غیر اینصورت حمله نظامی از طرف ائتلاف آمریکا.
نامه ترامپ در تاریخ ۲ مارس ۲۰۲۵ توسط مشاور دیپلماتیک امارات متحده عربی انور قرقاش به ایران تحویل شد. نظام اسلامی بعد از بررسی جامع به آن پاسخ داد. وزیر امورخارجه ایران عباس عراقچی روز ۲۷ ماه مارس اعلام کرد جواب نامه ترامپ را به رهبر کشور عمان تحویل داده اند؛ نه به امارات متحده عربی که خود قابل تأمل است. همچنین خامنه ای در سخنان نوروز تاکید کرد آمریکایی ها بدانند در مواجهه با ایران هرگز با تهدید به جایی نخواهند رسید. وی در این سخنرانی متوهمانه تصریح کرد «ما هیچ گاه آغازکننده برخورد و درگیری نظامی با این و آن نبودهایم اما اگر کسی با خباثت، درگیری را شروع کند بداند که سیلیهای سختی خواهد خورد.» علی خامنه ای در پیام نوروزی خود در حالی که هیچ نماد و نشانه ای از نوروز و ایران در کنار و پس زمینه تصویرش نداشت، سال نو را به مردم ایران تبریک ًنگفتً و تنها به هم زمانی نوروز با «شبهای قدر» ماه رمضان اشاره داشت. وی در این پیام از کمکهای ارسال شده از ایران به فلسطین و لبنان هم تمجید کرد.
خامنهای با اشاره به کشته شدن ابراهیم رئیسی، حسن نصرالله و تعدادی از فرماندهان نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی، وقایع سال ۱۴۰۳ را شبیه حوادث سال ۱۳۶۰ دانست که در آن تعدادی از مقامات ارشد جمهوری اسلامی از جمله محمدعلی رجایی و محمدحسین بهشتی، در بمب گذاری کشته شدند. وی سال گذشته را سال صبوری، ایستادگی و بروز قدرت معنوی مردم ایران برشمرد و سال ۱۴۰۴ را با شعار«سرمایه گذاری برای تولید» و بهبود اوضاع اقتصادی و معیشتی مردم به دولت پزشکیان یادآور شد (۲).
خامنه ای همچنین با اشاره به جنگ إسرائيل با غزه، لبنان، حوثی های یمن و مراکز محور مقاومت از جمله فلسطین، لبنان و یمن را با انگیزههای درونی و ایمانی به ایستادگی در مقابل رژیم إسرائيل دانست. خامنه ای شکست رژیم خود در خاورمیانه در سال ۱۴۰۳، را پیروزی حق بر باطل دانسته و اینکه در مسیر این پیروزی هزینه هم باید داد؟ وی اظهار داشت سال سختی را پشت سرگذاشته، و قدرت معنوی، صبوری، شهامت و رشادت ملت ایران تبین درخشانی داشته است.
مشخص نیست خامنه ای از کدام پیروزی خبر میدهد، با وجودیکه اعلام داشته « احاطه مشکلات اقتصادی و معیشتی میتواند هر مردمی را افسرده و ناامید کند اما ملت قوی و رشید ایران، با وجود همه مشکلات در سال گذشته وارد میدان شد و از نظام اسلامی دفاع کرد». خامنه ای به وحشت افتاده و موجودیت نظام اسلامی را در خطر می بیند و از ًملتً ایران سخن میگوید در حالی که حکومتگران نظام اسلامی همواره مردم ایران را امت اسلامی قلمداد کرده و اینکه طالب آنند کشور ایران نمونه حاکمیت طالبانی در منطقه خاورمیانه و جهان شود.
خامنه ای از مردم ایران خواسته سپرده های خود را وارد بازار تولیدی نمایند تا اوضاع اقتصادی کشور و معیشت مردم بهبود یابد! وی از سران سه قوه مقننه، قضائیه و اجرایی خواست شعار سال نو را «سرمایه گذاری برای تولید» قرار دهند. بویژه از مردم خواست تا سرمایه و نقدینگی خود را صرف خرید سکه و ارز و زمین نکنند چون مشکل آفرین میشود.
این آخوند بیخرد قادر نیست درک کند مردم ایران سرمایه خود را به سکه و ارز و زمین تبدیل میکنند چون به آینده نظام اسلامی و اقتصاد درحال سقوط کشور اعتماد ندارند. اقتصاد کشور ورشکسته است، مافیای اقتصادی که رأس آن در بیت رهبری قرار دارد میدان دزدی و چپاول در کشور را تنگ دانسته بدنبال حفظ سرمایه به یغما برده خود است. این مردمی که خامنه ای از آنها نام می برد مافیای اقتصادی است که از راه فساد و جنایات سرمایه اندوخته اند و حاضر نیستند در داخل کشور ایران سرمایه گذاری کنند چون دریافته اند حاکمیت اسلامی در ایران پایدار نخواهد ماند. ارزش پول ایران هرروزه در سراشیب سقوط است، در چند روز گذشته دلار از مرز صدهزار تومان هم گذشت.
این اخوند بیخرد تازه متوجه شده برای سرمایه گذاری امنیت لازم است. این در حالی است که نظام اسلامی مدت ۴۶ سال است با سرکوب، امنیت و حق شهروندی مردم را از آنها ربوده، قوانینی که مستلزم برقراری امنیت و تضمین سرمایه گذاری باشد وجود ندارد. دولت پزشکیان هم مانند ریاست جمهورهای پیشین بجز اقدام تدارکاتچی گری کاری نمیتواند بکند. وزیر اقتصاد و مشاور سیاسی اثرگذار دولت از جمله عبدالناصر همتی و محمد جواد ظریف را جبهه پایداری که، در مجلس اسلامی اکثریت دارند، استیضاح و از دولت دور کردند و رهبر خامنه ای نتوانست و یا نخواست از اقدام خیانتکارانه پایداری ها جلوگیری کند. سیستم نظارتی و قوه قضائیه مستقلی هم وجود ندارد که جلوی جنایتکاران اقتصادی که اکنون سرمایه خود را به سکه، ارز و زمین تبدیل می کنند را بگیرد.
خامنه ای از فرمان ترامپ برای قطع بعضی حمایت های مالی به دانشگاه های آمریکا به دلیل جنجالی که برخی دانشجویان در حمایت از فلسطین راه انداختند نگران است و این اقدام را دست پنهان و خباثتهای اسرائيل دانسته و میگوید مقاومت در برابر این فرمان به هر شکل ممکن، ادامه خواهد داد و جمهوری اسلامی ایران نیز در مقابل این خباثتها محکم ایستاده و مواضع و روش همیشگی خود را با صراحت اعلام و از مبارزین فلسطینی و لبنانی حمایت میکند. خامنه ای با این بیان بنحوی به آقای ترامپ اعلان جنگ داده است.
از سویی تصور نمی رود پاسخ نظام اسلامی به نامه ترامپ قانع کننده باشد. در نتیجه آمریکا خود را برای درگیری با نظام اسلامی آماده میکند. ایالات متحده آمریکا دومین ناو هواپیمابر خود را به خارومیانه گسیل داشته و هواپیماهای بی-۲ رادار گریز در پایگاه خود در جزیره دیگوگارسیا مستقر کرده است. به حملات هوایی به حوثی های یمن تا نابودی امکانات نظامی آنها ادامه میدهد. در این راستا رسانه اینترنتی العربیه مقاله مبسوطی، روز ۲۱ مارس منتشر کرد (۳). در این مقاله آمده است پنتاگون در حال نهایی کردن طرح هایی برای استقرار پرسنل اضافی و قابلیتهای دفاع هوایی آمریکا در خاورمیانه است.
بگفته جوزف حبوش مقامات آمریکایی، با ادامه حملات علیه حوثیهای یمن، از جمله استقرار دومین ناو هواپیمابر در آبهای منطقه، درحال بررسی طرح هایی برای گسترش موقعیت نیروی نظامی آمریکا در خاورمیانه می باشد. حبوش خبر داده مقامات آگاه به تصمیم آمریکا از جمله وزیر دفاع، پیت هگث، تمدید مأموریت ناو هواپیمابر هری اس ترومن را تأیید کرده اند. آسوشیتدپرس نیز این خبر تمدید ناو هری ترومن را گزارش کرده و اعزام دومین ناو هواپیمابر آمریکا به منطقه را تأیید می کند.
چنین به نظر میرسد دولت آقای ترامپ تغییر قابل توجهی در استراتژی نظامی خود نسبت به سلف خود دارد. دانا استرول، مقام ارشد سابق پنتاگون در امور خاورمیانه در دولت بایدن به العربیه گفته «رویکرد استراتژیک دولت ترامپ نشان دهنده تمایل به گسترش اهداف آمریکا در خاورمیانه مغایر با استراتژی دوران آقای بایدن است.» از جمله لازم به یادآوری است که رئیس جمهور پیشین آمریکا آقای بایدن در اولین دستورات اجرایی خود حوثی های یمن که در لیست تروریستی خارجی قرار داشتند و برعلیه نظامیان سعودی پشتیبان دولت قانونی یمن می جنگیدند را، از لیست تروریستی خارج کرده بود. ولی آقای ترامپ مجدداً نام حوثی های یمن را به لیست تروریست های خارجی افزود. با این اقدام دولت آمریکا حملات هوایی به مواضع حوثی های تروریست را موجه میداند.
ژنرال الکس گرینکویچ، رئیس ستاد مشترک عملیاتی آمریکا، تأکید براین داشته که آقای ترامپ بر خلاف روش آقای بایدن تصمیم به اقدامات نظامی را مستقیماً به فرماندهان میدانی واگذار کرده تا هنگام عملیات از به هدر رفتن وقت جلوگیری شود. وی به خبرنگاران اعلام داشت «تفویض اختیارات از رئیس جمهور از طریق وزیر دفاع تا فرمانده عملیات به ما امکان می دهد به سرعت عمل و در میدان جنگ با سرعت واکنش نشان دهیم.» از سویی آقای ترامپ به نظام اسلامی هشدار داد حمایت از حوثی ها را متوقف کند و تهران را مسئول ارائه سلاح، اطلاعات و آموزش به این گروه تروریستی دانست. در این راستا معاون سیاسی وزیر خارجه ایران، مجید تخته روانچی، در دیدار فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور یمن ضمن تأکید بر توقف بمباران یمن از سوی آمریکا، تصریح کرد هیچ راه حل نظامی برای بحران کنونی در این کشور وجود ندارد.
خامنه ای بشدت ترسیده، و همانگونه که در بالا اشاره شد می گوید « ما هیچگاه آغازکننده برخورد و درگیری با این و آن نبودهایم اما اگر کسی با خباثت، درگیری را شروع کند بداند که سیلیهای سختی خواهد خورد.» خامنه ای در روز عید فطر درجمع مسئولان نظام، سفرای کشورهای اسلامی و جمعی از قشرهای مختلف مردم سخنرانی کرد و همکاری و همفکری آنها در مقابل تعرض، زورگویی و باج خواهی قدرتهای متجاوز و ستمگر را جویا شد. وی اظهار داشت «باید در مقابل باج خواهی آمریکا و غیرآمریکا ایستاد. ایشان با اشاره به مجروح بودن فلسطین و لبنان به دلیل جنایات رژیم صهیونیستی و حامیان آن، بر لزوم ایستادگی دنیای اسلام در مقابل این ها، افزود با اتحاد و همدلی و همزبانی دولتهای اسلامی، دیگران حساب کار خود را میکنند و امیدواریم مسئولان کشورهای اسلامی بتوانند با همت و انگیزه و حرکت خود، ًامت اسلامیً را به معنای واقعی تشکیل دهند» خامنه ای وحشت زده نگران سقوط جمهوری اسلامی از کشورهای مسلمان جهان امداد طلبیده است. درحالی که کشورهای مسلمان منطقه بی ثباتی خاورمیانه را ایجاد نیروی «محور مقامت» و اعمال تروریستی نظام اسلامی در منطقه می بینند.
در پایان اینگونه بنظر میرسد روند سیاسی-اقتصادی جهان با انتخاب مجدد آقای ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا تغییر چشم گیری داشته و چشم انداز آینده از هر زمانی تیره و تار تر است. آیت الله خامنه ای و حامیانش کشور و مردم ایران را با سیاست های نابخردانه و غلط با بحران سیاسی-اقتصادی بسیار جدی روبرو کرده و در برابر غول نظامی-اقتصادی آمریکا قرار داده است. با توجه به وضعیت اقتصادی و امکانات نظامی کشور ایران، درگیری با آمریکا تنها بمنزله خودکشی سیاسی-اقتصادی-نظامی خواهد بود.
در این آشفته بازار جهانی، مردم ایران چه گزینه هایی برای عبور از نظام اسلامی دارد؟ جوانان با خیزش های اعتراضی در چند سال گذشته، از جمله خیزش «زن-زندگی-ازادی» برای عبور از نظام اسلامی قیام کرده، پا به میدان گذاشته و هزینه سنگینی پرداخته اند، اما بدون رهبری مدبر و قابل اعتماد موفق نبوده اند. اکنون نیز مکانیزم عبور از رژیم نامعلوم و چشم انداز آینده نگران کننده است. اپوزیسیون نظام اسلامی منفعل و قادر به ارایه آلترناتیو نیست. با توجه به تهدیدهای ترامپ و بحران جهانی نمی توان درحال حاضر چشم انداز روشنی برای عبور از رژیم اسلامی در ایران متصور بود. کلام آخر اینکه مردم و کشور ایران درحال خطری بس جدّی قرار دارند.
ناخدا محمد فارسی
۱ آوریل ۲۰۲۵