وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل گرد هم آمدهاند تا درباره تحولات سریع روزهای گذشته در خصوص حمله روسیه به اوکراین گفتگو کنند.
این تحولات شامل تصمیم رئیسجمهور آمریکا برای لغو محدودیتهای موشکهای دوربرد، اعزام حدود ۱۰ هزار سرباز کره شمالی به منطقه کورسک و همچنین افزایش سوءظنها درباره تولید پهپادهای مرگبار روسیه در چین است.
این نشست در حالی برگزار میشود که چند روز پیش، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان پس از مدتها با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به صورت تلفنی صحبت کرد. پس از آن گفتگو ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین از این اقدام برلین ابراز نارضایتی کرد و در ادامه هم حملهای گسترده از سوی مسکو به شبکه برق اوکراین صورت گرفت.
در سایه این نشست، انتخابات اخیر ریاستجمهوری آمریکا و پیروزی دونالد ترامپ نیز مطرح است؛ شخصی که وعده داده در حمایتهای مالی و نظامی از اوکراین بازنگری کند. بازگشت ترامپ به عرصه سیاست نگرانیهایی را درباره احتمال انزوای اروپا در حمایت از اوکراین برانگیخته است.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با اشاره به بازگشت جمهوریخواهان به کاخ سفید گفت: «ما با شرایط کاملاً متفاوتی روبهرو هستیم و اروپاییها باید آماده باشند تا بدون انتظار کشیدن برای تصمیمات آمریکا، اقدام کنند. روسیه همچنان حمله میکند و ما باید به حمایت از اوکراین برای دفاع از خود ادامه دهیم.»
بورل تصمیم بایدن برای لغو وتوی استفاده اوکراین از موشکهای ATACMS برای هدفقراردادن خاک روسیه را ستود و از کشورهای عضو، بهویژه آلمان، خواست محدودیتهای خود در این زمینه را بردارند. با این حال، تلاشهای او برای تدوین موضعی واحد در سطح اتحادیه اروپا با شکست مواجه شده و هر کشور به طور مستقل عمل میکند.
هشدار مسکو به چراغ سبز واشنگتن در هدفگیری خاک روسیه: سطح جدیدی از مداخله در جنگ اوکراین است
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، که اغلب موضع سختتری نسبت به شولتس در برابر روسیه اتخاذ کرده، تغییر موضع بایدن را مهم خواند و تأکید کرد که این اقدام را نباید بهعنوان تغییر رویکرد غرب، بلکه تشدید تلاشهای موجود دانست. او در ادامه گفت: «حق دفاع از خود به این معناست که نیازی نیست منتظر باشید تا موشکی به بیمارستان کودکان، مدرسه یا یک ساختمان مسکونی اصابت کند.»
ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، نیز اظهار داشت که کشورش با ایده اجازه به اوکراین برای حمله به اهداف نظامی در عمق خاک روسیه موافق است. با این حال، فرانسه و بریتانیا مجوز این اقدامات را به موافقت آمریکا مشروط کردهاند.
در همین حال، گابریلوس لاندسبرگیس، وزیر خارجه لیتوانی، راهبرد فعلی در اوکراین را «شکستخورده» دانست و خواستار حذف کامل محدودیتها بر ارسال تسلیحات به اوکراین شد. او گفت: «صلح از طریق کاهش تنش یک رویکرد شکستخورده است. ما به راهبردی نیاز داریم که مبتنی بر قدرت باشد.»
علاوه بر این، برخی وزرای دیگر از جمله وزیران خارجه بلژیک، استونی، رومانی و هلند نسبت به نقش سایر بازیگران دولتی، از جمله ایران، بلاروس، کره شمالی و چین، در این جنگ ابراز نگرانی کردند. گزارشهایی در بروکسل ارائه شده که نشان میدهد روسیه کارخانهای برای تولید پهپاد در منطقه سینکیانگ چین ساخته است؛ موضوعی که به کرملین اجازه میدهد تحریمهای غربی را دور بزند. چین این ادعاها را رد و اعلام کرده که به طور سختگیرانه صادرات نظامی را کنترل میکند.
علاوه بر جنگ اوکراین، در این نشست پیشنهاد بورل برای تعلیق گفتوگوهای سیاسی با اسرائیل بر سر نقض حقوق بشر در غزه و نیز وضعیت گرجستان پس از انتخابات اخیر پارلمانی در آن کشور هم مورد بحث قرار خواهد گرفت.
این نشست احتمالاً آخرین حضور بورل بهعنوان نماینده عالی اتحادیه اروپا پیش از جایگزینی او با کایا کالاس در اوایل دسامبر است.
برگرفته از سایت فارسی ارونیوز