گمانه زنی ها  در مورد فرجام پرونده  رابرت مالی، نماینده ارشد وزارت خارجه آمریکا در مذاکرات اتمی با ایران (برجام) – ناخدا محمد فارسی

در چند ماه گذشته نام آقای مالی در رسانه های همگانی جایی پیدا کرده است. در آغاز صحبت از این بود که وی را به مرخصی دراز مدت فرستاده اند و بعد از چند هفته مرخصی وی به مرخصی طولانی مدت بدون حقوق تبدیل شد، تا بلاخره آنکه وی از کار برکنار شده و پرونده وی برای تحقیقات به اف-بی-آی سپرده شده است. در طول مدت مذاکرات اتمی ایران بارها تحلیگران در مورد اینکه آقای مالی اغلب جانب ایران را داشته است بسیار قلم فرسایی شده بود.

گفته شده است پسر آقای مالی برای مؤسسه کوئينسی که بنیانگذار و نایب رئیس اجرایی آن آقای تریتا پارسی است کار میکند و چه بسا «احتمال اینکه» ردپایی از دستمزد مشاورت با جمهور اسلامی در طول مدت مذاکرات اتمی به حساب بانکی خانواده آقای مالی واریز شده باشد. رسانه رژیم اسلامی (ایرنا) موضوع آقای مالی را بازتاب گسترده ای داده است، که انسان را به اندیشه وا میدارد که احتمال رفتار غیر سیاستمدارانه آقای مالی غیر محتمل نیست (۱). ایرنا اعلام داشته وزارت خارجه آمریکا در تعامل با کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا درباره رابرت مالی است.

در این راستا ماتیو میلر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، درباره درخواست کمیته روابط خارجی کنگره که در نامه‌ای به آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا درخواست تحقیق درباره پنهان‌ کاری وزارت خارجه درباره تعلیق مجوز و دسترسی امنیتی رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران شده، اظهار داشت با این کمیته درحال تعامل است. همچنین مایکل مک‌ کال رئیس‌ کمیته روابط خارجی کنگره، ۱۰ تیرماه، در نامه ‌ای به آنتونی بلینکن خواستار تحقیق درباره این پنهان‌ کاری وزارت امور خارجه شده و دراین مورد ابراز نگرانی کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به گزارش ها پیرامون تحقیق اف-بی-آی از رابرت مالی به دلیل استفاده غیر مجاز از اسناد محرمانه گفت: من هیچ نظری در مورد این گزارش ها ندارم. سئوال این است اگر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نظری ندارد، پس باید انتظار جواب این سئوال را از چه کسانی داشت؟ بنظر میرسد پرونده آقای رابرت مالی بسیار پیچیده تر از آن است که بتوان تنها در نشست های خبری از آن صحبت کرد. متیو میلر در پاسخ به اینکه چرا رابرت مالی در مرخصی است، گفت رابرت مالی در مرخصی است و ابرام پیلی کار او را در وزارت خارجه آمریکا هدایت می کند و بدلایل خصوصی نمیتواند بیش از این توضیح بدهد.

جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز دو هفته قبل پیرامون مرخصی رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفت این موضوع به وزارت خارجه آمریکا ارتباط دارد و نمی تواند در این باب اظهار نظری داشته باشد، ولی آمریکا همراه با متحدان خود به مقابله با رفتار بی ثبات کننده ایران از جمله جاه طلبی های هسته ای این کشور یا حمایت از شبکه های تروریستی، تهدید برای کشتیرانی در دریا و حمایت آنها از روسیه برای جنگ با اوکراین ادامه خواهیم داد.

سی ان ان نوشت که هنوز مشخص نیست کشف چه موضوعی باعث معلق شدن مجوز امنیتی رابرت مالی شده است (۲). سی ‌ان ‌ان افزوده است رابرت مالی از تلاش‌های دولت بایدن برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران به حاشیه رانده شده و دولت جو بایدن، برت مک ‌گورک، از مقام‌های ارشد شورای امنیت ملی کاخ سفید را مامور پیگیری این موضوع کرده است.

سی ان ان ادامه میدهد رابرت مالی همچنین در اوایل سال جاری با سفیر ایران در سازمان ملل متحد تعامل داشت، اما مشخص نیست که آیا این تعامل قبل از تعلیق مجوز و دسترسی وی بوده است یا پس از آن؟ در مذاکرات اخیر در قطر و عمان نیز نامی از رابرت مالی برده نشده، بلکه گزارش شد که “برت مک گورک” مشاور ارشد بایدن در امور خارمیانه با مقامات عمانی درباره ایران دیدار و گفتگو کرده است.

در این روزها مطلبی را در مورد مسیحیت مرور می کردم که برایم جالب بود و مرا به یاد سرنوشت آقای رابرت مالی انداخت  که دست بطرف آیت الله خامنه ای دراز کرده است: در زمان حضرت عیسی مسیح، هر کسی بیماری ای داشت به او نزدیک می شد و اگر باور داشت با لمس لباس مسیح بیماری او بهبودی می یافت. ولی بنظر میرسد آقای مالی آیت الله خامنه ای را با عیسی مسیح اشتباه گرفته است. مالی نمی داند هرکس حتی در خواب به بیند که دستش به جامه خامنه ای خورده حتماً دامنش به خون مردم بی گناه که توسط خامنه ای ریخته شده رنگین خواهد شد!. امید است اتهامات آقای مالی در تمام این موارد  به روشنی و شفافیت هر چه بیشتر مورد داوری قرار گیرد.

ناخدا محمد فارسی

۱۵ ژوئيه ۲۰۲

1 – https://www.irna.ir/news/85165948/   

2 – https://edition.cnn.com/2023/06/29/politics/rob-malley-leave-investigation-classified-material/index.html