تحلیلی بر جنگ حماس و اسرائيل و اثرات کوتاه و بلند مدت آن در منطقه خاورمیانه، بویژه در کشور ایران -محمد فارسی

فرمانده سپاه پاسداران نظام اسلامی سردار حسین سلامی، شکست فاحش رژیم اسلامی در کارزار جنگ حماس و اسرائيل را بدرستی احساس کرده است. وی در سخنرانی خود روز پنجشنبه ۱۱ آبان در گردهمایی ائمه جماعات و فرماندهان پایگاه‌های بسیج مرکز گفت «وجود صهیونیزم در شرق مدیترانه مانند خنجری در پهلوی جهان اسلام است.»  این سردار بیخرد نمی داند قلمرو و جایگاه اسلام در خاورمیانه از شروع ظهور اسلام تا کنون بسیار گسترده و مستحکم بوده است، لذا وجود کشور کوچکی مانند اسرائیل قادر نخواهد بود برای جهان اسلام تهدیدی و یا خنجری باشد. حتی حمله نظامیان حماس و جهاد اسلامی فلسطین به اسرائيل که باعث کشته شدن بیش از هزار نفر، مجروح شدن چند هزار،  و آواره شدن بیش از ۱.۵ میلیون مردم بی گناه فلسطینی و اسرائيلی گردید، نیز نمی تواند اثری بر پایه جهان اسلام داشته باشد. میتوان گمانه زد نگرانی سردار سلامی برای آن باشد که شعارها، تهدیدها، هزینه شدن میلیاردها دلار برای نابودی اسرائيل، که از سفره مردم ایران برداشته شده و به مصرف ایجاد و نگاه داری شبه نظامیان نیابتی رژیم در لبنان، سوریه، عراق و یمن، از جمله حماس و جهاد اسلامی فلسطین در غزه گردیده، بدون نتیجه بهدر رفته و باعث بی آبرویی رژیم اسلامی درخاورمیانه شده است.

سردار سلامی قدری از تاریخ تشکیل و استقلال کشور اسرائيل در سال ۱۹۴۸، جنگ کانال سوئز ۱۹۵۶ ، جنگ ۱۹۶۷، و ۱۹۷۳ که به یوم کپور مشهور شد پرداخت و پیروزی های اسرائيل در این جنگها را حمایت آمریکا و انگلستان از اسرائیل بیان داشت. سلامی تأکید کرد حاکمیت اسلام، قدرت می‌طلبد، و تصریح کرد دشمن تنها منطق قدرت را می‌فهمد و به قدرت احترام می‌گذارد. سلامی جنگ حماس با اسرائیل را یادآور شده و میگوید اکنون مشعل‌های جهاد برافروخته است، اتفاقاتی که افتاده به اندازه ده‌ها سال جهاد تبیین در شناخت دشمن موثر بوده است. سلامی میگوید ما هرگز نمی‌توانستیم اینگونه که آمریکا خود را در صحنه غزه معرفی کرد، آن را به جهان معرفی کنیم (۱)!!۰

کاملاً مشخص است که رژیم در سرخوردگی سختی فرو رفته و هیچ راه کاری نمی تواند ارایه دهد. جرأت دستور به شبه نظامیان نظامی خود برای ورود به جنگ با اسرائيل را ندارد، زیرا آمریکا تأکید کرده، اگر ایران وارد جنگ حماس و اسرائیل بهر طریقی،‌ مستقیم یا از طریق نیابتی ها شود، به منافع ایران حمله خواهند کرد. تهدید منافع رژیم از طرف آمریکا و اسرائیل رژیم اسلامی را مستاصل کرده و قادر به تصمیم گیری نیست.

سلامی شکست را در یافته است، زیرا می بیند که رهبر علی خامنه ای در سخنرانی هایش اعلام داشته که ایران در حمله حماس به اسرائيل نقشی نداشته و به این جنگ ورود نخواهد کرد. از طرفی  چهار دهه است که رژیم اسلامی با اجرای برنامه های مخرب و توسعه طلبانه در منطقه، با استفاده از شبه نظامیان نیابتی خود باعث بی ثباتی کشورهای منطقه شده، و شعار نابودی اسرائيل داده است. کشورهای خاورمیانه خواهان حذف حماس، حزب الله، جهاد اسلامی و دیگر شبه نظامیان نیابتی هستند تا بتوانند امنیت در کشورهایشان برقرار و از صلح و ثبات نسبی برخوردار شوند. سردار سلامی جهان اسلام را در چارچوب رژیم اسلامی در ایران تصور میکند، علارغم اینکه لااقل ۸۰ درصد مردم ایران از رژیم تبهکار اسلامی تنفر دارند. برابر با بررسی های انجام شده سنجش توسط خود نظام، داده ها نشان می دهند نزدیک به ۵۰ در صد از مردم ایران آماده اند با اجرایی کردن مؤلفه های مختلف مقاومت مدنی، خود را از زیر یوغ رژیم اسلامی رها کنند.

این بررسی و داده های بدست آمده بیانگر آن است حرکت انقلابی مردم ایران بویژه انقلاب «زن-زندگی-آزادی» هر روزه نیرومند تر می شود. بویژه اجرای جنایتی که روز ۷ اکتبر، ۲۰۲۳ توسط شبه نظامیان حماس و جهاد اسلامی فلسطین با حمله به اسرائیل انجام داد، مردم ایران را مصمم تر کرده تا کشور ایران را از وجود نامبارک رژیم اسلامی پاک کنند. طرح، برنامه ریزی و اجرایی کردن حمله حماس به اسرائيل در ایران و جنوب لبنان ریخته شد، بدون اینکه عواقب این جنایت در نظر گرفته شود. فجایعی که حماس و جهاد اسلامی فلسطین از خود نشان دادند به واقع تا کنون در جهان تجربه نشده است. در هرگونه جنگی مقرارتی بین المللی وجود دارد، نظامی اسیر شده برابر با قوانین بین الملل حقوقی دارد، سر نظامی تسلیم شده را از تن جدا نمی کنند، کودکان و زنان مسن را بگروگان نمی برند، انسانهای بی پناه و بی گناه را آتش نمی زنند. لازم است به سردار سلامی یادآور شد: این جنایات انجام شده آن خنجری است که توسط رهبر خامنه ای و سرداران خبیث و جنایتکار او طرح و در روز ۷ اکتبر ۲۰۲۳ بر پیگر جهان اسلام وارد کردند. ننگی که در تاریخ جهان بشریت و لکه سیاهی بر چهره اسلام تا ابد باقی خواهد ماند.

حمله غافگیرانه حماس به اسرائیل باعث شگفتی و سردرگمی نیروهای امنیتی اسرائیل بود، و جهان را متحیر کرد که چگونه تعدادی شبه نظامی جنایت پیشه توانستند علارغم سیستم های امنیتی بسیار قوی و کارائی امنیتی اسرائیل از مرز عبور کرده و مرتکب چنین جنایتی شوند. پس از خارج شدن از بهت و شگفتی، اسرائيل حملات خود به غزه را شروع کرد، که باعث خسارات جانی و مالی بسیاری گردیده است. بر اثر حملات هوایی، دریایی و زمینی اسرائیل بیش از ۹ هزار مردم بی گناه غزه از جمله کودکان و زنان کشته و بیش از چندین صد هزار آواره و بی خانمان شده اند.

اکثر کشورهای جهان با دیدن کشت و کشتار در غزه و ادامه آن درخواست آتش بس فوری بدون قید و شرط داده اند، بدون توجه به تاریخچه جنایات این گروه های ضّد بشری که رژیم اسلامی ایران در خاورمیانه بنا نهاده است. در چند روز گذشته وزیر امورخارجه آمریکا آقای آنتونی بلینکن به کشورهای خاورمیانه از جمله مصر، قطر و اردن سفر داشت، و در نشست خبری خود همراه با وزیر امور خارجه مصر و اردن چنین بیان داشت «آتش بس بدون قید و شرط تنها باعث بازسازی جهاد اسلامی فلسطین و حماس در غزه خواهد شد و همانگونه که یکی از رهبران حماس اعلام داشت اگر فرصت پیدا کنند فاجعه ۷ اکتبر ۲۰۲۳ را بارها و بارها تکرار خواهند کرد». بنابراین تا حماس و جهاد اسلامی فلسطین در غزه بطور کامل حذف نشده، امکان صلحی در منطقه خاورمیانه نخواهد بود. افزون براین لازم است یاداور شویم تا طراح و برنامه ریزان این جنایات از منطقه خاورمیانه زدوده نشوند، جنایات این گروه ها در جائی دیگر، منطقه ای دیگر، و با نامی دیگر دوباره بازسازی خواهند شد.

در این راستا چند روز پیش سران حشدالشعبی نشستی در عراق داشتند و اعلام کردند به نیروهای خود آماده باش داده اند تا برعلیه اسرائيل وارد جنگ شوند. از طرفی حتی کشور های خاورمیانه ایی که با آمریکا و اروپا روابط بسیار خوبی دارند، بدلیل افکار عمومی مردم خود از اسرائيل فاصله گرفته اند. کشورهای اروپایی نگران اقدامات تروریستی در کشورهای خود هستند و به نیروهای امنیتی خود آماده باش داده اند.

‌جنگ حماس و اسرائيل احتمالاً کوتاه مدت نخواهد بود و لااقل چند ماه طول خواهد کشید تا حذف نیروی سیاسی و نظامی حماس از غزه. دراین مدت باید تکلیف مردم غزه روشن شود، ۲.۵ میلیون مردم غزه باید به کجا آواره شوند؟ پس از حذف حماس در غزه وضع چه خواهد شد؟ در حال حاضر رهبری کنونی فلسطین ساحل باختری رود اردن ( سازمان الفتح ) ، حاکمیت مَوثری بر مردم فلسطین ندارد و قادر نخواهد بود بعد از جنگ، اداره کشور فلسطین را بعهده بگیرد حتی اگر توافق دو ملت اسرائيل و فلسطین مورد توافق قرار گیرد.

کشورهای غربی و ثروتمند منطقه نیز بدلیل منافع خود با برگزاری نشست هایی بدنبال یافتن راه حل برای پایان یافتن جنگ بین حماس و اسرائيل هستند. نشستی که به تازگی در جده برقرارشد نگرانی اقتصادی در صدر دستورجلسه نشست قرار داشت. کشورهای متمدن و سرمایه داری جهان نگران وضعیت منطقه بعد از جنگ هستند. افزون براین لازم است یاداور شد مردم ایران نیز باید نگران وضعیت ایران، بعد از این جنگ باشند زیرا وضعیت ژئوپلیتیکی در منطقه خاورمیانه تغییر اساسی پیدا خواهد کرد. فغان سردار سلامی از همین مقوله سرچشمه می گیرد، او میداند که حکومت اسلامی بعد از این جنگ، توسط مردم ایران در استانه سرنگونی قرار خواهد گرفت.

با استقرار نیروهای آمریکا در شرق مدیترانه و منطقه خلیج فارس و دریای عمان، در پشتیبانی از اسرائیل و هشدار به خامنه ای، انتضار نمیرود ایران وارد جنگ حماس و اسرائيل شود، اما باید برای نیابتی ها خود جوابی داشته باشد. اکنون نیابتی ها هستند که از رژیم میخواهند جواب بدهد چراکاری نمی کند؟ اگر شبه نظامیان نیابتی رژیم بخواهند خود مستقیماً در پشتیبانی از حماس وارد جنگ با اسرائیل شوند و آتش به اختیار عمل کنند کنترل از دست رژیم خارج شده و وضعیت خاورمیانه بسیار پیچیده تر خواهد شد. اسماعیل حنیه به ایران سفرکرده و از علی خامنه ای خواسته کاری انجام بدهد، ولی جواب منفی بوده است. رژیم اسلامی ایران وارد جنگ با اسرائيل نخواهد شد، خامنه ای حتی دست داشتن عوامل رژیم در تظاهرات لندن، که به نفع مردم فلسطین و ایجاد آتش بس انجام شده است را نیز تکذیب کرد.

تحلیگران سیاسی براین باورند از طریق نظامی مشکل غزه حلّ نخواهد شد و به عبارتی دیگر حماس و جهاد اسلامی و شبه نظامیان نیابتی رژیم در خاورمیانه ممکن است تضعیف شوند، اما از بین نخواهند رفت. البته لازم است در اولین فرصت معضل فلسطین حلّ شود. راه کارهای بسیاری مورد تحلیل بوده است، از جمله:

  • شورائی از کشورهای عربی تشکیل و قیمومیت غزه را بعهده بگیرند و یا
  • سازمان ملل بعد از شکست و پاکسازی غزه از حماس و جهاد اسلامی فلسطین با ارسال سپاه صلح  قیمومیت غزه را بدست بگیرد.

خامنه ای بسختی از وضعیت خاورمیانه بویژه سرانجام جنگ حماس و اسرائيل وحشت دارد و ترسیده است. برای جلوگیری از اغتشاشات داخلی ، تغییراتی در سران سیاسی و اقتصادی خود داده است. وی پرویز فتاح را به ریاست ستاد اجرایی فرمان امام و حسین دهقان را به ریاست بنیاد مستضعفان گمارد. هردوی این افراد از سرسپردگان علی خامنه ای هستند. میتوان گمانه زد، خامنه ای نابودی رژیم اسلامی را احتمال می دهد و بدنبال خارج کردن سرمایه مردم ایران که در این دوسازمان نهفته است به خارج باشد. این اقدام با واکنش احزاب اصلاح ‌طلب روبرو شده و عملکرد این دو نهاد زیرمجموعه رهبر جمهوری اسلامی را غیر شفاف اعلام داشته اند. در رسانه ها منعکس گردیده «مشخص نیست این نهادها منافعی که در فعالیت‌های اقتصادی به دست می‌آورند در کجا هزینه می‌شود!!». رسانه اینترنتی ایران اینترنشال در این زمینه اظهار داشته ستاد اجرایی فرمان امام یک سازمان شبه ‌دولتی زیر نظر علی خامنه‌ای است که در زمینه‌های مختلف اقتصادی از بانکداری و امور مالی تا صنعت نفت، دامپروری، املاک و مستغلات، مخابرات و صنعت دارویی فعالیت می‌کند. این ستاد با در اختیار داشتن هفت هلدینگ تخصصی در حوزه‌های گوناگون در مجموع عهده‌دار مدیریت بیش از ۶۰ شرکت است.

بنیاد مستضعفان نیز از دیگر مجموعه‌های اقتصادی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی است که در حال حاضر مالکیت ۱۸۹ شرکت را دارد اما زیرمجموعه این بنیاد در سال ۱۳۶۸ بیش از ۸۰۰ شرکت بود که پس از واگذاری ها به ۴۰۰ شرکت در سال ۱۳۷۸ رسید و در پی سوء مدیریت و ورشکستگی شرکت ها در نهایت در سال ۱۳۸۸ به ۱۴۰ شرکت رسید. این بنیاد مالکیت مجموعه‌های بزرگی همچون بانک سینا، شرکت زمزم، بنیاد علوی، شرکت نفت بهران و شرکت آزاد راه تهران-شمال را در اختیار دارد (۲). پرویز فتاح یک پاسدار اصولگرای نزدیک به خامنه ای است. حسین دهقان نیز یکی از فرماندهان پیشین سپاه است از جمله وزیر دفاع ، رئیس بنیاد شهید و هنگام تسخیر سفارت آمریکا یکی از دانشجویان پیرو خط امام بود.

افزون بر این در چند ماه گذشته تعداد اعدام ها، سرکوب سران مخالف میدانی شدت پیدا کرده، تا به حدی که دبیرکل سازمان ملل متحد آقای گوترس پیرامون سرکوبها، اعدام ها و نقض فاحش حقوق بشر در ایران به خامنه ای هشدار داد (۳).

در خاتمه باید یادآور شویم رژیم قادر نیست وارد جنگ حماس با اسرائيل شود، بویژه قادر به درگیری با آمریکا نیست. امریکا تجهیزات هوایی، زمینی، و دریایی لازم را در زیر مجموعه سنتکام در خاورمیانه دارد و در صورت ورود جنگ با ایران در کوتاه مدت قادر خواهد بود از راه دور تمام زیرساختارهای نظامی و اقتصادی ایران را منهدم کند. بنابراین رژیم به جنگ های ایزایی توسط نیروهای شبه نظامی نیابتی کنترل شده ادامه خواهد داد. برای مثال با واگذاری موشک و پهپاد با بردهای مختلف را در اختیار نیابتی های خود قرار خواهد داد تا بتواند کنترل وضعیت را در دست داشته باشد. رژیم تصور دارد از این طریق می تواند به حکومت غیرانسانی و سرکوب گرانه خود ادامه دهد.

بویژه لازم است در نظر داشته باشیم جنگ حماس و اسرائیل منطقه خاورمینه را شدیداً ملتهب کرده است. نیروهای اثرگذار باید برای گذار از رژیم، که آسان هم نیست، برنامه داشته باشند. باید با آن تعداد از مردم ایران که آماده اقدام برای گذ ار از رژیم از طریق مقاومت مدنی هستند همگام شویم. بنابراین وظیفه اپوزیسیون رژیم بویژه فریختگان سیاسی که در خارج از ایران قرار دارند چیست؟ کوچکترین کار امکان پذیر متبلور کردن جنایتکاری های رژیم در خاورمیانه از جمله طرح و برنامه ریزی جنگ حماس و اسرائيل را برای دول کشورهای دمکراتیک جهان و مردم ایران است. حتی لازم است از طریقی برای شبه نظامیان نیابتی رژیم روشن کرد که آنها نیز آلت دست این رژیم تبهکار اسلامی هستند و هرگاه لازم باشد آنان را برای حفظ منافع حاکمیت خود کنار خواهد زد و با احتمال بالا حذف میکند. باید آنان را هشدار داد که  باید به فکر منافع مردم کشورهایشان باشند، باید برای برقراری امنیت و ثبات کشورشان در خدمت دول کشور متبوع شان باشند.

ناخدا محمد فارسی

۵ نوامبر ۲۰۲۳

1 – https://www.irna.ir/news/85278376/

2 – https://www.iranintl.com/202310307940

3 – https://www.radiofarda.com/a/l-antonio-guterres-iran-executions/32666989.html